Търсене

О, не: кратки дремки! Как да удължа дрямката на бебето?

Актуализирано: окт 9


Този сценарий звучи ли ви познато?


Бебето ви се буди сутрин след добър нощен сън. Храните го, преобувате го, играете си и после правите кратка разходка. Като се приберете вкъщи го люлеете леко и щом заспи го поставяте в креватчето за сутрешната дрямка.


И тогава точно след 30 минути бебето се буди сърдито и недоспало, но въпреки това твърдо решено да не заспи отново. Поне не и до следващата тридесетминутна дрямка.


Така че след половин час опити да го приспите отново, най-накрая се предавате, надявайки се, че бебето ще бъде толкова уморено, когато следобедната му дрямка наближи, че да поспи добре. И това само за да се разиграе същия сценарий, гаранция за кисело и преуморено бебе до края на деня.


Сънят, подобно на храненето, е един от елементите, при които бебето има последната дума дали ще си сътрудничи или не, така че няма смисъл да насилваме нещата. Ако отказва да заспи, просто оставянето му в леглото едва ли ще свърши чудеса.


И така, ето какво се случва и какво да направите.


Бебетата (като всички нас) спят на цикли. Започваме с фаза на лек сън, когато се будим лесно, после постепенно изпадаме във фаза на дълбок сън, когато е възможно дори и силни шумове да не ни събудят. Това е най-хубавия сън – този, който ни връща възстановителните сили и нашите мозъци и тела извършват всичката „работа по поддръжката ни“, за да сме свежи, с ясен ум и енергични.


Щом стигнем края на фазата на дълбокия сън, постепенно започваме да се завръщаме към лекия сън и обикновено се събуждаме за няколко секунди преди да се унесем отново и всичко това да се повтори.


При възрастните един такъв цикъл в трае около час и половина. При бебетата понякога е не по-дълъг от 30-40 минути.


Ето защо, това, че бебето ви се буди след 30 минути, е съвсем естествено явление. „Но“, сигурно си мислите, „имам приятели, чиито бебета спят непробудно по два-три часа на дрямка…“ И ще сте прави отчасти. Но в буквален смисъл, те просто успяват да свържат няколко цикъла на сън. И единствената разлика между тях и вашето бебе е…


…внимание…


Те са се научили да заспиват отново сами.


Това е. Това е сърцевината на проблема. Когато бебето ви може да заспива отново без помощ, то ще започне да свързва циклите на съня като абсолютен шампион. Ще се буди по-отпочинало и (нека не си кривим душата) мама ще се радва на два часа свободно време. (Като родители признаваме, че „свободно време“ може да се тълкува много разтегливо и не значи същото като в ерата преди децата, но все пак си е време, в което да посвършим още нещо и затова го оценяваме).


Затова нека се върнем в началото, където се готвите да полюлеете бебето на ръце и да го сложите заспало в креватчето за дрямка.


Стоп кадър: ето къде ви е необходимо да направите промените. Защото в този сценарий използвате това, което консултантите наричаме „асоциация за заспиване“.Асоциациите са всичко, което бебето ви използва, за да направи прехода от будно състояние към сън. Залъгалките са най-честия пример, но има и много други като например храненето, носенето, пеенето, подскачането на гимнастическа топка и возенето в кола.


В никакъв случай не казвам, че не трябва да люлеете бебето си, да му четете, пеете и да го обичате до полуда. Това е задължително.


Само че не и до степен това да го приспи.


Щом дойде момента за лягане, най-добрият сценарий е просто бебето да заспи само в креватчето си.


Въпросът „как?“ е винаги този с най-сложен отговор. Повече по темата можете да прочетете тук. И да, иска се постоянство, и усърдие, и ясен план за следване, но помислете – само след няколко дни до седмици ще можете да се наслаждавате на удоволствието от хубавия сън. И бебето ви ще бъде по-щастливо, здраво и енергично.


Някои от другите насоки, които ще помогнат за удължаване на дремките:


● Затъмнете спалнята възможно най-много. Вземете блекаут завеси, или щори. Или ако търсите временно и бюджетно решение само докато бебето се научи да заспива, залепете черни чували на прозорците. О, да, правили сме го с клиенти докато работим. И действа. Няма нужда да е красиво, а функционално и все пак е временно.


● Машината за бял шум ще е полезна, ако бебето е склонно да се буди от лаенето на кучето или дрелката на съседа. Само се уверете, че не е поставена твърде близо до ушите на бебето и че шумът не е твърде силен. 50 dB е препоръчителния лимит.


● Ако изпитвате затруднение с прилагането на тези предложения, можете да се свържете с нас за съдействие от опитен сертифициран консултант, за да обсъдим най-добрия начин, по който можем да ви съдействаме. Решението може да е по-просто отколкото ви се струва и да може да се случи с вашето темпо и очаквания.


Спокойният сън е близо!