top of page

Кога и как да изберем възглавница за малкото дете?



възглавница възглавничка мемори пяна бебе събуждане ергономична кошара монтесори

Изборът на правилна възглавница за малко дете е важен, тъй като тя може да помогне за правилното развитие на главата и врата, както и да осигури комфортен сън.


Все пак е важно да се отбележи, че подходящата възглавница е само едно от условията за добър сън. Много родители, в стремежа си да коригират влошения сън на детето, търсят причината в креватчето, матрака или възглавницата, докато в действителност навиците са определящия фактор дали едно дете ще спи добре. Ако сънят на детето ви е трайно влошен, можете да заявите опознавателно обаждане с консултант по детски сън ТУК.


Междувременно, ето някои съвети, които да вземете предвид, когато избирате възглавница за малко дете:

 

Възраст и размер

Съгласно препоръките за безопасен сън, за бебета под 1 година не се препоръчва използване на възглавница.

За малки деца, особено за тези под две години, най-добре е да се избере малка и съвсем ниска възглавница или дори да се пропусне.

След двегодишна възраст не съществуват ограничения и съображения относно ползването на възглавница.  Ако решите да използвате възглавница, уверете се, че тя е подходящ размер и височина за вашето дете.

 



възглавница възглавничка мемори пяна бебе събуждане ергономична кошара монтесори

Материали

При избора на възглавница е важно да се обръща внимание на материалите, от които е изработена. Насочете се към хипоалергенни материали, които са безопасни за чувствителната кожа на малкото дете. Естествените материали като пуха, които изглеждат привлекателно и биха осигурили комфорт, носят риск от алергизиране. Ако се насочвате към естествени материали за пълнеж, изберете вълната, която макар да предполага по-трудна поддръжка, не носи риск от алергии. Калъфката на възглавницата следва да е от мек памучен материал.

 

Поддръжка на главата

Възглавницата трябва да осигури подходяща поддръжка на главата на детето, особено ако то спи на гръб. Изберете възглавница, която поддържа главата в правилната позиция (брадичка разположена под ъгъл от 90 градуса спрямо гърдите).

 

Мекота

Възглавници, които са твърде меки, могат да не осигурят достатъчно поддръжка, докато твърде стегнатите могат да бъдат неудобни за малкото дете. Изберете възглавница с умерена мекота и подходяща поддръжка за главата на детето.

 

Лесно почистване

Възглавницата трябва да бъде лесна за почистване, тъй като може да се замърси с времето. Предпочитайте възглавници с калъфи, които могат да се свалят и перат в пералнята.

 

Безопасност

Винаги се уверявайте, че възглавницата е безопасна за използване от малки деца и че отговаря на всички стандарти за безопасност на детски продукти.

 

Преди да изберете възглавница, винаги е добре да се консултирате с педиатър или консултант по сън, особено ако имате въпроси или притеснения относно съответствието й с нуждите на вашето дете.

 

 

 

 

31 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички
bottom of page