top of page

Препоръки за безопасен сън

Актуализирано: 6.03.2022 г.

сън бебе сън новородено консултации по детски сън трудно приспиване дълго приспиване плач при заспиване консултации по детски сън консултант по сън консултант по детски сън режим на съня регресия на съня ранно събуждане нощни събуждания будене нощем буди приложение уебинар курс нощен сън норми детска градина рутина вечерна рутина преди лягане пътуване с бебе сън в креватче самостоятелно заспиване заспива само кошара смяна на времето превъртане на часовника чувалче за сън възглавница регресии скок в растежа кърмене нощно кърмене нощно хранене страх от тъмното кошмари нощни терори неспокоен сън късно лягане смучене на палец биберон залъгалка изправяне в леглото носене на ръце по корем тревожност от раздяла играчка за гушкане регресия в четвърти месец метод Трейси Хог Фербер Пантли харви карп повиване имунитет развитие безопасност синдром на внезапна детска смърт sids

Когато говорим за съня на бебетата, безопасността винаги следва да е приоритетна тема. В текста по-долу ще намерите обобщение на препоръките за безопасност за съня на бебетата, които най-често се налага да даваме на родителите, с които работя. Те са съгласувани с препоръките от страна на Американската академия по педиатрия. Оригиналният документ и допълнителни препоръки може да намерите в официалния журнал на Академията тук.


· Бебето трябва да бъде поставяно за сън по гръб през първата му година. Когато бебето вече може да се преобръща по корем и обратно по гръб, поставяйте го по гръб и го оставете да си избере само позицията за сън.

· Осигурете твърда повърхност за сън – твърд матрак съответстващ на размерите на креватчето и чаршаф с ластик.

- Креватчето следва да отговаря на стандартите за качество и безопасност, да няма счупени и липсващи части.


- Не бива да се използват възглавници като допълнение към матрака.


- Меки материи или предмети като възглавници, юргани, дрехи или мъхести кожи, дори ако са покрити с чаршаф, не трябва да се поставят под спящо бебе. Ако се използва протектор за матрак, той трябва да бъде плътно прилепнал и тънък.


- Не се препоръчва бебето да спи в легло за възрастни поради риск от заклещване и задушаване.


- Осигурете безопасна среда в близост до креватчето без кабели и свободни връзки (например от пердета) в обсега на бебето.


- Пособия за сядане на бебето като столчета за кола, колички, шезлонги, люлки, слингове и раници не трябва да се използват за рутинен и продължителен сън на бебето. Ако бебето заспи в такова пособие, следва да се премести в креватче или на друга подходяща равна повърхност при първата удобна възможност.

· Препоръчва се споделяне с детето на стаята, но не и на леглото.

· Не поставяйте меки предмети и свободни завивки в креватчето на бебето, за да избегнете риска от задушаване. Вместо одеяло, за да осигурите топлина на бебето, използвайте подходящо за сезона качествено чувалче за сън.

· Не пушете в близост до бебето, вкъщи или в колата. Пушекът е един от главните рискови фактори за SIDS.

· Не претопляйте бебето


- Изберете дрешки, адекватни за сезона. Допустим е максимум 1 слой облекло в повече от това, което възрастен би намерил за комфортно да носи.


- Следете за знаци, че на бебето му е горещо – например изпотяване или ако е горещо в областта на гърдите и коремчето.


Свалете приложението Unicorn Baby App за още практични и полезни съвети по всяко време и на една ръка разстояние. Неслучайно имаме цял раздел, посветен на безопасността на съня - една от най-важните теми, когато говорим за съня на бебето.

684 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички
bottom of page