top of page

Сънят с деца на море

Актуализирано: 14.07.2022 г.


Море почивка деца багаж хотел пътуване режим бебе консултант подетски сън консултации онлайн нощни събуждания креватче кошара приспиване стая плаж

Какво означава да отидеш на семейна почивка? Означава, че пак ще приспиваш децата, но на друго място.


Добре, че е лято, дълго го чакахме, а сега да се подготвим да посрещнем предизвикателствата със съня, които ни е било писано да срещнем по време на ваканцията.


Всичко хубаво започва с пътуване...


Ако пътувате с бебче, най-добрият вариант е да тръгнете, когато започва първата дрямка. По този начин шансовете за бързо и навременно заспиване в колата се покачват, а и денят е пред вас, което означава, че ако се наложат повече спирания по пътя, няма да закъснеете съвсем за вечерното лягане.



Море почивка деца багаж хотел пътуване режим бебе консултант подетски сън консултации онлайн нощни събуждания креватче кошара приспиване стая плаж

Ако сте с малко дете, часът на тръгване не е толкова определящ, но трябва да сте подготвени за варианта дрямката да се случи по всяко време и най-вероятно не точно, когато трябва. Единственото, което трябва да направите е да осигурите вечерно лягане по адекватно време. Например, ако детето е дремнало само 20 минути в колата още преди обяд, уверете се, че ляга навреме и дори малко по-рано от обичайното вечерта, за да не се преумори.


При всички положения планирайте пътуването така, че да стигнете поне час-два преди времето за вечерно лягане. Така мъничето ще има възможност да се огледа и да се поотпусне на новото място. Стратегията „от вратата в кревата“ обичайно не сработва особено добре, затова я избягвайте.


При гостуване...


Ако е възможно, пресъздайте обстановката така, че да е максимално близка до домашната. Ако детето ви вече спи в отделна стая, опитайте да му осигурите такава и на новото място или поне обособете импровизирано лично пространство в общата стая за сън.


Ако имате определени ритуали преди сън и фиксиран час за лягане, предупредете близките си за тях. Това, което най-много проваля съня на най-малките на ново място са прекомерните емоции и стоенето до късно. А и е доста лесно да паднем в този капан, особено ако отдавна не сме се събирали с близките и изкушението всички да се порадват на бебето още първата вечер е твърде силно. В преговорите с по-ентусиазираните роднини, стъпете на аргумента, че имате още много време заедно, а игрите с едно отпочинало и спокойно дете на следващия ден ще са много по-ползотворни.


В хотела...


Когато резервирате, не пропускайте да попитате дали предлагат кошарка, в случай, че бебчо има навика да спи в такава. Или си носете вашата, ако е сгъваема. Вземането на детето във вашето легло, дори и само за няколко нощи, може да ви остане неприятно изненадани вкъщи.

Нежеланите навици покълват бързо и това важи с пълна сила за отказа от сън в креватче.

Проверете и дали имате право на избор за разположението на стаята. Стаите, които са по-далеч от асансьора и стълбището са и много по-тихи.


И един трик, който споделяме от собствен опит – ако в хотела има ресторант, а вие успеете да си запазите стая в близост до него, има вероятност да сте в обхвата на камерата или бебефона, което ще ви осигури приятна семейна вечеря докато бебето се наспива съвсем наблизо и в пълна безопасност. Определено е по-добрият вариант от преумората и пресроченото лягане, ако го вземете с вас на късна вечеря.


На плажа...


Море почивка деца багаж хотел пътуване режим бебе консултант подетски сън консултации онлайн нощни събуждания креватче кошара приспиване стая плаж

Внимавайте с дългите престои на плажа с бебе и малко дете. Жегите не предоставят добри условия за сън и препоръката е да прибирате мъничето за следобедна почивка в хотела. Педиатрите също подкрепят умереното посещение на плажа с малки деца от здравословна гледна точка. А също така и приспиването там може да се окаже трудна задача – шумът, вълненията, температурите и липсата на обичайните удобства често пъти заплашват дрямката да не се случи изобщо.


Режимът и пак режимът...


Дългоочакваната почивка може сериозно да ни изкуши да „го ударим през просото“ с вечерното лягане и нуждата от почивка на детето. Вероятно няма да се случи нищо страшно, ако в продължение на няколко дни детето си ляга по-късно, за да можем да посетим някое и друго заведение с морски полъх, но трябва да познаваме добре детето си. Някои бебета и малки деца са особено чувствителни на тема режим и мечтаната почивка може да се превърне в истински кошмар още в първите вечери.


Преумората е основателна причина за чести нощни събуждания, придружени с плач, а това е последното, което искаме в препълнен с гости хотел.

И точно в такива моменти се разиграва класическия сценарий на „много плачеше и се принудихме да го вземем при нас/да го носим на ръце/отново да започнем да даваме мляко за успокоение“. По този начин, прибирайли се вкъщи, вече сме се „обзавели“ с нови асоциации за заспиване, над които трябва да залягаме, за да можем да се наспиваме отново скоро.


И все пак... всичко е поправимо


Море почивка деца багаж хотел пътуване режим бебе консултант подетски сън консултации онлайн нощни събуждания креватче кошара приспиване стая плаж

Дори и да се случи така, че да върнете стъпка назад с някои от навиците, не се отчайвайте, нищо не е загубено. Опитайте се да си върнете загубеното още с прибирането вкъщи – някои мъници чудесно правят разликата и знаят, че някои изключения да били позволени само на почивката, а вкъщи всичко тече по старо му. Дори и да не срещнете такава сговорчивост, започнете от някъде и бъдете смели. С нужното постоянство и правилния подход, всичко ще си бъде на мястото до няколко дни. А ако се чувствате объркани, ние сме на линия да внесем светлина в тъмните кътчета на детския сън. Не се колебайте да ни потърсите на info@unicornbaby.bg

545 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички
bottom of page