СПЯТ ЛИ ДЕЦАТА? - Резултатите от първото проучване на съня на децата в България

Актуализирано: 14.07


Проучване норми за сън екранно време режим на сън сън бебе представително консултации по детски сън консултант по сън трудно заспиване нощни събуждания приспиване бебе

Вълнуваме се да споделим първите резултати от проучването, което проведохме за съня на децата в България. Това е първото и към момента единственото подобно проучване за страната и независимо дали сте взели участие в него (благодарим от сърце за ценното съдействие на хилядите отзовали се), не пропускайте да четете надолу, защото резултатите са наистина любопитни и можем да направим ценни изводи и препоръки.


Когато стартирахме дейност преди години, едно от първите ни открития беше, че има изключително много проучвания и детайлна информация за това как спят децата в други държави, но когато искахме да подкрепим някое твърдение, просто липсваха данни от България, които да използваме. Така се роди тази наша мечта – да научим повече и това ценно знание да използваме както директно в работата, така и за осигуряване на една по-широка информираност на нашата аудитория. Брандът Unicorn Baby никога не е бил просто бизнес за нас и не сме спирали да служим на идеалната цел да просвещаваме и да се борим за едни по-здравословни навици за децата в България. Защото сънят е здраве, нали така?


А ето и какво показват резултатите от проучването извършено съвместно с нашите прекрасни партньори от Глобал Метрикс.


Проучването е представително на ниво градско население и споделените резултати обхващат възрастови групи на деца от 4 месеца до 12 години. Към момента представяме по-общите резултати, а обещаваме в следващи публикации да споменем и много други любопитни взаимовръзки.


Е, наспиват ли се децата в България?


Нека първо да поясним какво означава едно дете да се наспива добре. Според препоръките на Американската академия по педиатрия на денонощие децата се нуждаят от следното количество сън:


4 - 12 месеца – 12 до 16 часа (вкл. дневен сън)

1 - 2 години – 12 до 14 часа (вкл. дневен сън)

3 – 5 години – 10 до 13 часа (вкл. дневен сън докато го има)

6 до 12 години – 9 до 12 часа


Ако разгледаме тези препоръки в контекста на нуждите от нощен сън, можем да обобщим, че децата до 6-годишна възраст се нуждаят от около 10 до 12 часа нощен сън, а след тази възраст от 9 до 12 часа, за да бъдат отп