Монтесори легло или легло „за големи“ – кога и защо да не бързаме?

Актуализирано: 14.07


монтесори легло голямо легло детска стая нощно ставане нощни събуждания самостоятелно заспиване консултант по детски сън

На ежедневна база общуваме с десетки родители и смело можем да твърдим, че познаваме трендовете в детския сън (да, има мода и тенденции и в аксесоарите за заспиване, и начините на приспиване, колкото и да не е за вярване). В последните години наблюдаваме изключителен интерес към ниските легла тип Монтесори, легло-къщичка или всяко друго название, с което може да се срещне. И това е неслучайно – тези легла са чудесни – красиви, лесни за достъп и практични.


Но... тук има едно голямо „НО“ що се отнася до съня:

Чудесни са, когато им дойде времето.


Тъй като се лесни за децата да се качват и слизат от тях, много родители се изкушават да ги въведат още в бебешка и ранна детска възраст. Което на теория изглежда като много добра идея – детето ще има свободата да става, когато иска, нищо няма да го ограничава, а и винаги остава надеждата, че влошеният сън ще се оправи магически, ако сменим кошарката с легло отворен тип.


Но въпреки очакванията ни детето от благодарност да започне да спи по цяла нощ, това не се случва, а напротив – сънят обичайно става по-зле. И още нещо – дори деца с идеално установени навици влошават съня си, ако родителите заменят кошарата твърде рано.


Е, тогава кога е най-подходящият момент да преместим детето в легло, от което може да излиза само?

монтесори легло голямо легло детска стая нощно ставане нощни събуждания самостоятелно заспиване консултант по детски сън

Отговорът е съвсем прост: възможно най-късно или поне не преди третата година. Някои деца могат да се справят добре и на две и половина, но това по-скоро е рядкост и вероятността да стават многократно през нощта за посещения при родителите е много висока.


Защо това е така?


Едно от нещата, които отличават тригодишното от двегодишното дете е волевото умение да наложат над себе си изпълнението на определено правило без някой задължително да бъде до тях и да им напомня. Отвореното легло дава изключително много свобода на детето за дълги часове, когато родителят не е наблизо. И ако можем да го кажем по съвсем простичък начин: няма сила, която да спре двегодишното дете от това да стане в 2:00 през нощта и да извади съдържанието на няколко чекмеджета, да си поиграе с количките или да отиде да погледа спящата си майка от упор докато тя се събуди ужасена.


Прекрасно е да даваме свобода на децата си и въобще не оспорваме концепцията за свободните игри и приучаването към носене на отговорност. Но и трябва да сме наясно, че изборът на подходящ момент е от ключово значение замисълът ни да