top of page

Какво трябва да знам за консултациите и тренировките по сън?

Актуализирано: 6.03.2022 г.


сън бебе сън новородено консултации по детски сън трудно приспиване дълго приспиване плач при заспиване консултации по детски сън консултант по сън консултант по детски сън режим на съня регресия на съня ранно събуждане нощни събуждания будене нощем буди приложение уебинар курс нощен сън норми детска градина рутина вечерна рутина преди лягане пътуване с бебе сън в креватче самостоятелно заспиване заспива само кошара смяна на времето превъртане на часовника чувалче за сън възглавница регресии скок в растежа кърмене нощно кърмене нощно хранене страх от тъмното кошмари нощни терори неспокоен сън късно лягане смучене на палец биберон залъгалка изправяне в леглото носене на ръце по корем тревожност от раздяла играчка за гушкане регресия в четвърти месец метод Трейси Хог Фербер Пантли харви карп повиване имунитет развитие

Ако детето ви има проблем със съня, независимо дали със заспиването или с чести събуждания, най-вероятно сте търсили решение. Обичайните източници на информация са интернет, специализираната литература и, разбира се, приятелите.


Консултациите и тренировките по сън са нещо сравнително ново в България, въпреки че в световен мащаб стотици хиляди семейства се възползват от възможността да върнат съня в семействата си по изпитан и ефективен начин.

В тази статия ще се постарая да предоставя отговор на въпросите, които често ми задават и основна информация за това какво са тренировките по сън и какво може да очаквате.


Как една консултация може да помогне на детето ми да спи по-добре?


Много родители си представят, че по време на консултацията ще получат списък от изпитани съвети, които ще трябва да последват самостоятелно и да положат нужното усърдие, за да се получи. Истината е, че готова рецепта няма, иначе онези съвети от интернет отдавна щяха да са проработили.


Консултирането и тренировките не са еднократно събитие, а процес, който трае между две и три седмици (или повече, ако изберете по-плавен подход) и отчита индивидуалните особености на детето и ритъма на живот в семейството. Освен детайлната консултация, родителите получават персонализиран план за следване и продължителна подкрепа от страна на консултанта. По този начин те са улеснени в задачата да покажат постоянство, защото са уверени, че постъпват правилно на всяка стъпка.


Защо бебето ми не може да заспива и спи спокойно?


Няма готов отговор на този въпрос, но в най-общия случай бебетата получават смущения в съня, когато разчитат на някакво външно условие, за да заспят. Това може да е любимия биберон, люшкането, присъствието на родителя и (в чести случаи) кърменето. Докато тези средства за приспиване са чудесни за успокоение при новородените, след четвъртия месец на детето могат да породят множество проблеми със съня, обикновено свързани с липсата на умение за самостоятелно заспиване.


Разбира се, причините може да са комплексни и препоръката ми е винаги да търсите съвет от лекуващия лекар на детето, за да изключите физиологична причина и чак тогава да потърсите консултант, с който да работите върху създаването на умения.



Колко бързо ще постигнем резултат?


Резултатите зависят от няколко фактора: темперамента на детето, подходът, който ще изберем, досегашните практики за откликване на сигналите на детето и постоянството, което родителите ще вложат в процеса на работа. Оптималният план за работа е така създаден, че ако третото условие е максимално изпълнено и родителите са усърдни и последователни в следването на плана, резултатите са налице до приключването на двуседмичния тренинг. Болшинството от бебетата постигат самостоятелно заспиване и по-консолидиран нощен сън още в първите две до пет нощи и в останалия период се работи за затвърждаване на навиците.


Методът включва ли т.нар. cry-it-out или с други думи да оставим детето да плаче?


В началото на нашата съвместна работа заедно ще изберем подхода, който ще следваме. Това, което ще взема предвид е темперамента на детето, вашият родителски стил и темпото, с което предпочитате да се движите към промяна. Ще обсъдим стъпките предварително и планът, който ще разработя ще бъде в съответствие на вашата степен на комфорт, за да можете да се ангажирате с него и да го следвате. Ако вероятността детето да плаче ви смущава, ще обсъдим начините как да я сведем до минимум. Плавната промяна, която би се случила по-неусетно за детето, е препоръчителна.

Все пак имайте предвид, че всички ние имаме своите навици и привички и не се чувстваме комфортно, когато някой ни отнеме възможността да се придържаме към тях. Сънят заема огромна част от живота на бебето, а тренировките внасят значителна промяна в условията, в които детето е свикнало да заспива. Затова можем и да очакваме доза протест от негова страна. Можем да изберем по-плавни методи, които свеждат до минимум негодуванието, но трябва да сте готови да работите по тях продължителен период от време. Ако обстоятелствата го позволяват и предпочитате да заложите на по-ефективен подход, който макар и с трудно начало само две седмици по-късно ще остави безсънните нощи в миналото, ще ви подкрепя в това решение. Това, в което може да сте сигурни е, че методите ми не включват детето да бъде оставено само за продължително време и без да му се предложи утеха. Независимо от начина, по който ще подходим, Вашата задача като родители ще бъде да осигурите комфорт и успокоение на детето и да го насочвате със системни действия докато то само разработи своята собствена стратегия за самостоятелно заспиване. Ще бъда до вас през цялото време и ще можете да разчитате на моята подкрепа.

937 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички
bottom of page