top of page

Звукът на спокойствието: Как белият шум помага на вашето дете да спи по-добре?

Актуализирано: 3.04



бял шум машина за бял шум бухалчето оли новородено регресия на съня събуждане нощно хранене самостоятелно заспиване монтесори бебешка стая детска стая кошара кърмене консултант по детски сън режим бебе

В стремежа си да осигурят здравословен и спокоен сън за най-малките, родителите често се обръщат към разнообразни методи и техники. В опитите си да намерят решение, решават да използват бял шум - метод, който става все по-популярен през последните години.


Но защо точно бял шум?

Истината е, че утробата, където бебето прекарва почти 9 месеца, далеч не е тиха. Звуците на сърцебиенето и движението на кръвта са постоянен шумов фон за бебето преди раждането. Така белият шум, който създава подобно на това акустично преживяване, може да предложи усещане за спокойствие и безопасност, като по този начин улесни заспиването и продължителния сън.

 

Можем да потвърдим това в следствие на опита ни с хиляди семейства – позитивното влияние на белия шум върху съня е факт. Ето какво споделят някои от нашите прекрасни клиенти за използването на белия шум:


Анна, майка на 2-месечния Матео, споделя:

"Откакто започнахме да използваме бял шум през нощта, Матео спи много по-спокойно. Преди това всяко малко шумче го събуждаше."

Симона, майка на 5 месечната Кая:

„Направихме грешката да използваме бял шум, който прекъсва и Кая се събуждаше веднага след спирането му, от както намерихме машинката за шум, която работи постоянно, сънят й стана непрекъснат!“

 

Мира, майка на 8 месечните близнаци Никола и Калоян:

„В началото бях скептична за използването на белия шум като част от съня, но след като го въведох, видях как близнаците започнаха да го разпознават и успокояват. На всичкото отгоре, не си и пречат един на друг докато спят. Страхотно е! Да го бях знаела по-рано."

 

Положителни истории като тези могат само да ни радват, но нека погледнем какво казват специалистите и науката за използването на бял шум при бебета и деца?


Изследване, което доказва ползите от използването на бял шум за подобряване на съня при бебета и деца, е "Comparison between swinging and playing of white noise among colicky babies: A paired randomised controlled trial" от E Sezici и D Yigit, публикувано в Journal of Clinical Nursing през 2018 г. Това проучване сравнява въздействието на люлеенето и възпроизвеждането на бял шум върху продължителността на плача и съня на бебета с колики. Резултатите показват, че белият шум е ефективен в намаляването на продължителността на плача и увеличаването на продължителността на съня при бебетата с колики.


Съществуват различни начини как устройствата за бял шум могат да подобрят съня, но най-честита са:


1.    Белият шум заздравява съня или намалява събужданията. Съществуват доказателства, че звукът на дъжда, който обикновено е широколентов по природа, е толкова ефективен за улесняване на съня при деца, колкото и люлеенето.


2.    Белият шум "маскира" присъствието на други звуци, които иначе биха нарушили съня. Маскирането е психоакустичен процес, при който прагът за чуване на един звук се повишава от присъствието на маскиращ звук.


3.    Белия шум се превръща в сигнал, който показва, че е време за сън. Това подпомага по-бързото заспиване.

 

Д-р Харви Карп изразява своята подкрепа за използването на бял шум, като подчертава, че той е ключов елемент от неговата методика за успокояване на бебета. Изследванията показват, че белият шум може да помогне на 80% от бебетата да заспят за само 5 минути. Той също така може да увеличи продължителността на съня при бебета с колики.


Американската академия по педиатрия също препоръчва белия шум за подобряване на съня на бебетата, тъй като той активира вродения успокояващ рефлекс на бебето, който е техния  вграден  "бутон за сън". С времето белият шум става заучен сигнал за сън за децата. За повече информация, можете да видите пълния текст на статията тук.


Д-р Джош Акс споделя: “Проучванията показват, че белият шум може да помогне за по-бързото заспиване и поддържането на съня, като намалява шансовете за събуждане поради внезапни шумове. Например, проучване с участието на жители на Ню Йорк демонстрира, че белият шум може значително да подобри качеството на съня в среди, характеризиращи се с високи нива на околен шум. - What Is White Noise? Benefits for Sleep and More - Dr. Axe (draxe.com)

 

Ценни съвети

 

бял шум машина за бял шум бухалчето оли новородено регресия на съня събуждане нощно хранене самостоятелно заспиване монтесори бебешка стая детска стая кошара кърмене консултант по детски сън режим бебе

За да използвате бял шум ефективно, насочете се към специализирани машини за бял шум, които предлагат различни типове звуци и имат възможност за регулиране на силата на звука. Те са изключително полезни за създаване на идеалната среда за сън за вашето бебе.


Именно такива машинки подбрахме внимателно и специално за Вас и гарантираме за тяхното качество.


бял шум машина за бял шум бухалчето оли новородено регресия на съня събуждане нощно хранене самостоятелно заспиване монтесори бебешка стая детска стая кошара кърмене консултант по детски сън режим бебе

За да осигурите на вашето бебе спокоен сън, нашата машина за бял шум е сполучлив избор. Тя предлага разнообразие от звуци, които да съответстват на предпочитанията и нуждите на вашето дете, като същевременно осигурява безопасно ниво на шум. Плюсовете на нашата машина не спират до тук - тя идва с множество бонуси, които правят използването ѝ още по-удобно и ефективно. Открийте всички предимства на нашата машина за бял шум и направете съня на вашето бебе по-спокоен от всякога.


Посетете нашия онлайн магазин за повече информация.

 

Не пропускайте да регулирате звука на безопасно ниво (около 50 децибела) и да поставите устройството на подходящо разстояние от спящото бебе (поне 1,5м .)

 

Споделянето на вашите лични опити и съвети в коментарите може да бъде изключително ценно за други родители, търсещи най-добрите решения за спокоен сън на техните деца.

182 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички
bottom of page