top of page

Защо да четем приказки преди лягане?


заспиване книжки приказки аудиокнига аудиоприказка Storytel самостоятелно заспиване приказка преди лягане рутина преди сън

Четенето, разказването и слушането на приказки за много деца се превръща във важна част от рутината преди заспиване. Ние, консултантите по сън, също насърчаваме включването на приказки около времето за сън.


Докато ви разкажа защо, не пропускайте да чуете аудиоприказките от поредицата „Приключенията на Виола и Укулеле“, написани и прочетени от мен, Мария Йонова. Освен, че обожавам работата си с малки деца и техните семейства, обичам да пиша.


Творчеството за мен е процес на връщане към детството, затова и докато пишех приказките се забавлявах искрено. В тях преплетох невинност и уют – всичко, което е необходимо на мъничето, за да заспи спокойно

– и, разбира се, внимавах да няма напрягащи и страховити моменти. Благодаря ви, че ще споделите с мен тези съкровени мигове преди сън. Ще ви очаквам на Слънчевата улица, а междувременно, нека ви разкажа, защо приказките са толкова важна част от рутината.


Приказките насърчават близостзаспиване книжки приказки аудиокнига аудиоприказка Storytel самостоятелно заспиване приказка преди лягане рутина преди сън

Това е прекрасно и споделено време, което прекарваме с детето. Дори да сме заедно с детето по цял ден, понякога домашните и другите задължения и комуникацията с други възрастни намаляват качественото взаимодействие между нас. Затова винаги съветваме родителите да прекарват ползотворно времето си с детето преди лягане. Споделените моменти по време на приказката стават любими с времето.


Историите обогатяват речника


Изследване на Journal of Developmental and Behavioral Pediatrics показва, че ако четем на детето, повишаваме речниковия му запас с 300 000 думи преди постъпването в училище. Ако четем повече (според изследването, по 5 истории на ден), този брой нараства на 1.4 милиона думи!


Приказките дават тема за комуникация


Историите, поуките, дилемите, пред които измислените герои се изправят, дават добър повод за размисъл и обсъждане с детето. Все повече родители търсят възможност да обсъдят чувствителни теми с децата си чрез подходящи истории, описани в книжки. Справяне с емоциите, как да постъпваме правилно и практични задачи като например как детето да се приучи към гърне са все по-често засегнати в качествената детска литература.


В „Приключенията на Виола и Укулеле“ ще намерите примери за истинско приятелство, какво означава да бъдеш смел и как да не се страхуваш да бъдеш себе си.


Приказките развиват въображението


заспиване книжки приказки аудиокнига аудиоприказка Storytel самостоятелно заспиване приказка преди лягане рутина преди сън

Ако четете на детето, вие му помагате да развива своята креативност и да расте отворено към нови идеи. Не пропускайте да обсъждате сюжетите с детето. Поставяйте въпроси като „Ами ако…?“. Насърчавайте детето да доразвие сюжета, да сподели как то би измислило приказката, ако влезе в ролята на автора – децата обичат гласът им да бъде чут. Ще видите, че тези дискусии могат да бъдат безценни, а и да ви помогнат да опознаете любимото човече още по-добре.


А ако детето ви не обича да му четете, не се отчайвайте. При по-малките винаги можете да замените приказката с песничка, а при по-големите с приятен разговор. Но не спирайте да опитвате периодично, предлагайте и различен вид литература (някои деца предпочитат енциклопедиите пред приказките, например) и без да усетите един ден ще имате запален читател вкъщи.

623 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички

Comments


bottom of page