top of page

Сънят по време на празници

Актуализирано: 6.03.2022 г.


сън бебе сън новородено консултации по детски сън трудно приспиване дълго приспиване плач при заспиване консултации по детски сън консултант по сън консултант по детски сън режим на съня регресия на съня ранно събуждане нощни събуждания будене нощем буди приложение уебинар курс нощен сън норми детска градина рутина вечерна рутина преди лягане пътуване с бебе сън в креватче самостоятелно заспиване заспива само кошара

С приближаващите празници, ако и вие сте като повечето родители, сигурно се притеснявате дали навиците за сън на детето ви няма да регресират мъничко по време на гостувания и събирания.


Тези притеснения имат известно основание.


Измежду пътуванията, вълненията и постоянното внимание, празниците са една от предпоставките да изхвърлите всичко свършено до момента по съня заедно с остатъците от коледната вечеря.


Също така обаче бързаме да ви уверим, че не е задължително това да се случи. С малко стратегическо планиране и воля, можете да продължите да дирижирате добре изградената рутина, точно както по всяко друго време.


Има два важни фактора, които дават отражение върху съня на мъничето по време на празниците. Единият е пътуването, другият са приятелите и роднините,

затова ще разгледаме всеки от тях поотделно.


Да започнем с пътуването.


Ако се чудите дали сега да не предприемете обучение по сън за детето ви, но ви предстои пътуване в близките седмица-две, препоръката ни е да отложите малко обучението (освен ако не търсите извинение да откажете пътуване, за което не се вълнувате особено 😊)сън бебе сън новородено консултации по детски сън трудно приспиване дълго приспиване плач при заспиване консултации по детски сън консултант по сън консултант по детски сън режим на съня регресия на съня ранно събуждане нощни събуждания будене нощем буди приложение уебинар курс нощен сън норми детска градина рутина вечерна рутина преди лягане пътуване с бебе сън в креватче самостоятелно заспиване заспива само кошара

Ако вече сте започнали, не се притеснявайте. Пътуването няма да помогне на детето ви да спи по-добре, но ако можете да поддържате някакъв баланс и усещане за нормалност до края на пътуването ви, вие и бебето ще сте готови да се върнете към начинанието веднага щом се приберете вкъщи.


Ако сте с колата по време на пътуването, хитър трик е да планирате тръгването, така че бебето да спи дрямката си в колата. Дремките в колата невинаги са идеални, но в сравнение с това изобщо да няма дремки, определено ще изберете по-малкото зло. Затова, ако е възможно, потеглете точно по времето, когато бебето би трябвало да заспи за първата за деня дрямка.


Ако вече сте го решили, дори можете да проверите по пътя за приятни и развлекателни места за спиране, така че да се отбиете там, когато бебето се събуди. Това ще е страхотна възможност да се разходите на чист въздух и улеснение за следващата дрямка в колата.


Ако няма да пътувате с кола, а ще летите – изпращаме ви нашите позитивни мисли.


Не е тайна, че бебетата и самолетите просто не се харесват, затова препоръчваме по време на полета да направите всичко възможно бебето да се чувства комфортно и отпочинало по време, дори това да означава връщане към стари навици за приспиване. Предлагайте му похапване, позволете му да си играе с ключовете и телефона, само и само пътуването да мине максимално спокойно.


Истината е, че ако бебето реши да не спи в самолета, просто няма да спи, затова не се опитвайте да го приспивате твърде упорито, защото рискувате да се фрустрирате един друг (а и околните пътници също).сън бебе сън новородено консултации по детски сън трудно приспиване дълго приспиване плач при заспиване консултации по детски сън консултант по сън консултант по детски сън режим на съня регресия на съня ранно събуждане нощни събуждания будене нощем буди приложение уебинар курс нощен сън норми детска градина рутина вечерна рутина преди лягане пътуване с бебе сън в креватче самостоятелно заспиване заспива само кошара

До тук добре. Пристигате и някак сте успели да поддържате усещане за някакво ниво на нормалност. И тук, опасяваме се, идва сложната част.


Защото в колата и самолета всички са единодушни, нали? Общите усилия са насочени към това бебето да е спокойно и в идеалния случай да заспи.


Но сега, когато вече сте при баба и дядо, се случва точно обратното.


Всички искат бебето будно, за да му се порадват, да поиграят и да се снимат заедно. Също искат и да го разсмиват и подхвърлят, което го довежда до превъзбуда. И може да е доста трудно да кажете на всички тези приятели и роднини, че прекъсвате забавленията, защото бебето трябва да се успокои и поспи.


Затова, ако се нуждаете от разрешение да сте лошото ченге, даваме ви го веднага. Не преговаряйте, не правете изключения и не се чувствайте зле заради това.


Когато някой реши „просто да надникне и да погледа бебето как спи“, му кажете, че бебето може лесно да се събуди и това ще доведе до плач и лошо настроение и не искате да рискувате.

Обещайте им, че ще им кажете, когато бебето се събуди, за да дойдат да му се порадват.


Знаем, че може би звучи малко сурово, но алтернативата е лош старт още от ден първи. Бебето пропуска дрямка, превъзбужда се от всички нови неща и лица, преумората влиза с пълна сила, кортизолът се покачва и тогава и следващата дрямка пропада, а след нея и вечерното заспиване. Кой иска да започва празниците с цяла нощ плач от преуморено и превъзбудено бебе? Ние сме пас.сън бебе сън новородено консултации по детски сън трудно приспиване дълго приспиване плач при заспиване консултации по детски сън консултант по сън консултант по детски сън режим на съня регресия на съня ранно събуждане нощни събуждания будене нощем буди приложение уебинар курс нощен сън норми детска градина рутина вечерна рутина преди лягане пътуване с бебе сън в креватче самостоятелно заспиване заспива само кошара

За съжаление не преувеличаваме. Работим с доста бебчета дори и по празниците, и да, понякога нещата излизат от релси толкова бързо и неочаквано.


И така, калили сте нервите си и сте уведомили всеки, че режимът на бебо остава непокътнат. Дремките минават добре и идва време за вечерното лягане. Спазвате обичайната успокояваща рутина и… единствената уловка е, че къщата най-вероятно е пълна и с бебето сте в една стая и дори в едно легло.

Няма проблем, нали? Споделянето на легло само за няколко нощи няма да е края на света, нали?


Иска ни се да беше толкова лесно и да потвърдим, че отклоненията от обичайните практики за приспиване и сън, няма да дадат никакво отражение на съня вкъщи след това, но за съжаление понякога трябват точно една-две нощи и после сънят в креватчето може да се превърне в мираж. Затова се постарайте да не се връщате стъпка назад, ако вече сте постигнали напредък по навиците за сън.


Това важи и за другите асоциации за заспиване, които вече сте премахнали, затова не се изкушавайте да върнете биберона или да поносите бебето за заспиване, ако тези са вече част от миналото.


На тези от вас, които се чудят защо даваме тази препоръка, сякаш не е очевидна, ще отговорим – защото често виждаме да се случва точно обратното. Можете ли да се досетите за причината? Да, родителите връщат стари асоциации за заспиване просто защото изпитват неудобство. Намират се в къща пълна с роднини и всички очи са впити в тях като нови родители.


сън бебе сън новородено консултации по детски сън трудно приспиване дълго приспиване плач при заспиване консултации по детски сън консултант по сън консултант по детски сън режим на съня регресия на съня ранно събуждане нощни събуждания будене нощем буди приложение уебинар курс нощен сън норми детска градина рутина вечерна рутина преди лягане пътуване с бебе сън в креватче самостоятелно заспиване заспива само кошара

Усещането, че някой знае по-добре или че ви осъжда задето не вземате най-доброто решение, може да е изключително неприятно. Затова, ако това усещане ви сполети, в тези моменти си напомняйте кое е наистина важно.Вашето семейство, вашето бебе и неговото здраве и благополучие.


Някои хора могат да се засегнат, че слагате бебето са спи, точно когато пристигат на вратата или майка ви може да ви каже, че спазването на режим е абсурдно и навремето сте спели, когато ви се спи, но си напомняйте, че знаете какво правите и го правите с правилната цел.


Да си родител, понякога означава да си супергерой за един малък човек, който все още не прави своите избори, затова избирайте мъдро вместо него. И да, понякога това ще означава, че ще останете неразбрани от хората с различно мнение. И все пак, какво може да спре един супергерой, когато има благородна мисия? Go, Supermama!


Unicorn Baby ви пожелава весели празници, споделени мигове и много часове възстановителен сън!


Още полезни съвети ще намерите в Unicorn Baby APP. Свалете безплатно от тук.

317 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички

Bình luận


bottom of page