top of page

Случаят на Иви
В няколко поста ще ви разкажем за любопитни случаи от нашата практика, за което имаме любезното съгласие на родителите.


Днес ви споделяме за Иви и нейния път към спокойния и здравословен сън.


Майката на Иви се свърза с нас, когато тя тъкмо беше навършила 14 мес. Вижте резултатите от нашата съвместна работа в таблицата, а по-надолу как се случи всичко това.


консултации по детски сън консултант по детски сън приспиване самостоятелно заспиване режим на съня режим бебе интервали на будуване дремки нощен сън рутина
Прогресът на Иви - преди и след работа с консултант от Unicorn Baby

Първоначални затруднения


Основните затруднения със съня на Иви бяха следните:

  • Късно вечерно заспиване (след 22:00)

  • Трудно заспиване – винаги до момента Иви е заспивала по време на кърмене, но напоследък това не сработва и се налага дълго носене на ръце, редувано с последващи кърмения докато накрая заспи.

  • Нощни събуждания – в най-добрия случай Иви се буди по 2-3 пъти на нощ, засуква и отново заспива. Напоследък по-трудните нощи са обичайни – 4 до 7 събуждания, като кърменето винаги се изисква от детето, но невинаги помага за заспиване.

  • Вземане в родителското легло – след средата на нощта родителите се чувстват твърде изморени и вземат Иви в тяхното легло – нещо, което винаги са искали да избегнат.

  • Нерегулярен дневен сън – Иви заспива при много променливи интервали. В някои дни пропуска втората си дрямка и вечер се преуморява.


Подготвителна работа


Майката на Иви попълни детайлен въпросник за навиците й за сън и ни предостави достъп до данни от приложение за следене на режима от последните 2 седмици. На база това направихме първоначален анализ и бяхме готови за консултацията.


Консултация

Консултацията се проведе под формата на диалог като майката на Иви взе активно участие. Помогна ни да научим повече за детенцето, за тяхното ежедневие и основни фактори, които биха оказали влияние на съня (хранителни навици, двигателни умения, привързаности, активни участници в отглеждането на Иви, предпочитани игри и много други).


Във втората част на разговора дадохме конкретни предложения за промени. Направихме стъпков модел с плавни промени, за да бъде семейството улеснено в изпълнението им. Всяка стъпка обсъждахме активно с майката на Иви, като от един момент нататък се включи и таткото. Ако някоя от стъпките изглеждаше като предизвикателство за тях, обсъждахме я и заедно намирахме алтернатива, която да е изпълнима. Последователността е от ключово значение за успеха, затова винаги се стараем стъпките да са по силите на родителите – само така би било възможно за тях да се придържат към плана.


План


На следващия ден след консултацията родителите на Иви получиха подробен план за сън, който включва информация за процеса, режима, рутината, стъпки за приучаване към самостоятелно заспиване, допълнителна информация за подредба на стаята, скали за самооценка и др. Включихме и допълнителни видеоматериали, към които да могат да се връщат периодично.


Дневник на съня


Родителите на Иви получиха достъп до дневник на съня, в който не само попълват информация за режима й, но и включчват коментари с допълнителна информация, на която да обърнем внимание.


Старт на работата


Родителите на Иви избраха да работим с проследяване през разговори и чат, което означава, че имаме ежедневен контакт.


Три дни след като получиха плана, бяха готови да започнат изпълнението му.


Първи стъпки

Първоначално започнахме работа само по режима без да променяме нищо по начина на заспиване. Иви имаше нужда да направи преход към една дрямка - отне около седмица това да се случи окончателно.


Промяната доведе до естествен спад на нощните събуждания – от среден брой 5 до 6 паднаха на 2 до 3,

което даде кураж на родителите да продължим с остатъка от плана.


Работа по самостоятелно заспиване


След като режимът беше стабилизиран и рутината преди сън добре приета , започнахме работа по самостоятелното заспиване и премахване на асоциациите, които Иви има.


Работихме по асоциациите последователно. Въпреки очакванията ни асоциацията с кърмене да бъде най-голямото предизвикателство, те не се оправдаха. Промяната се случи сравнително спокойно като първата вечер беше най-трудна и с няколко събуждания, а всяка следваща все по-добра. След третата вечер събужданията на Иви вече бяха 1-2 на брой и много по-лесни за овладяване. Изцяло липсваха дълги будувания.


Продължихме работата по плана. Имаше няколко трудни момента, в които Иви показа несъгласие с промените, но мама и тати бяха неотлъчно до нея и следяха знаците, които тя даваше. Обсъждахме ежедневно прогреса и понякога правехме малки промени, за да я улесним.


В края на третата седмица от работата ни по плана Иви спа непробудно за пръв път в живота си.

11 часа солиден и възстановителен сън! Споделихме радостта със семейството й. Освен че се бяха наспали, те се чувстваха по-уверени от всякога. Видяха, че тяхното малко момиче МОЖЕ!


Преместихме креватчето на Иви в детската стая – тя реагира с любопитство, но не и с несъгласие.


Равносметка на финала

консултации по детски сън консултант по детски сън приспиване самостоятелно заспиване режим на съня режим бебе интервали на будуване дремки нощен сън рутина

В края на четвъртата седмица Иви заспива напълно самостоятелно в леглото си. Обича да си ляга за сън, лиспва какъвто и да е протест. Мама и татко за пръв път се наслаждават на спокойни вечери заедно и се чувстват отпочинали и пълноценни за нея. Дните са много по-ведри – Иви е бодра и спокойна след като се наспива добре. След спирането на нощното кърмене тя се храни по-добре и е по-малко придирчива към храните, които й се предлагат. Дневният режим е стабилен и предвидим.


Разделяме се със семейството на Иви с финални препоръки за нейния сън и бонус материали, към които да се връщат в бъдеще. Благодарни сме им за доверието и показаната мотивация, а най-големият печеливш е най-малкият участник в нашата работна група – ИВИ!


Да, работата по навиците ВИНАГИ дава резултат. Нещото, за което родителите най-често съжаляват е, че са отлагали твърде дълго.


Запазете час за опознавателно обаждане преди консултация. Нека чуем и вашата история!


*Снимката с бебчето е с илюстративен характер. Иви е още по-прекрасна :)


1186 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички

Comments


bottom of page