Активности, насърчаващи самостоятелност


самостоятелност незавизимост самостоятелно заспиване детски психолог игри идеи консултант по детски сън консултант по сън задължения

Сигурно за много от вас ще бъде новина фактът, че работим с деца до 10-годишна възраст за подобряване на навиците за сън. Така е - не само бебетата имат трудности със заспиването и поддръжането на спокоен сън. Най-честият проблем със съня в детска възраст е липсата на умения за самостоятелно заспиване.


А знаете ли, че по време на консултация темата за съня е само част от разговора и основният фокус е върху детето, ежедневието му, неговите умения, предпочитани игри, място в семейството? Много родители остават изненадани, а не бива - сънят и умението за самостоятелно заспиване са следствия от комплексни взаимодействия. Още много по тази тема можете да намерите и в аудиокнигата на Мария Йонова "Спят ли децата?"


Всяко дете може да се научи да заспива само, но това се случва една идея по-трудно, когато в ежедневието му принципно липсва автономност, избор и набор от дейности, които то да умее да изпълнява самостоятелно. Затова ролята на родителя е да работи не само по съня изолирано, ами и върху насърчаване на самостоятелността като цяло. И не, тук не говорим само за самостоятелни игри, както най-често се смята, а и за задължения. Това помага на детето да расте по-уверено и да се чувства част от семейната динамика.


Понеже понякога е трудно да излезем с набор от подходящи за възрастта на детето дейности, с които да го ангажираме,

създадохме карти с идеи за активности насърчаващи самостоятелност, които се надяваме да намерите полезни.

Имайте предвид, че съществува и индивудуален момент, който няма да позволи на всяко дете да извършва всяка от тях - може просто да не е готово. Затова е важно да насърчаваме, но не и да пресираме и да си напомняме, че това е процес, а не еднократно събитие. Всичко хубаво иска време, нали така?


Вижте картите и не пропускайте да се връщате към тях при нужда.самостоятелност незавизимост самостоятелно заспиване детски психолог игри идеи консултант по детски сън консултант по сън задължения