Търсене

Препоръки за безопасен сън

Когато говорим за съня на бебетата, безопасността винаги следва да е приоритетна тема. В текста по-долу ще намерите обобщение на препоръките за безопасност за съня на бебетата, които най-често ми се налага да давам на родителите, с които работя. Те са съгласувани с препоръките от страна на Американската академия по педиатрия. Оригиналният документ и допълнителни препоръки може да намерите в официалния журнал на Академията тук.


· Бебето трябва да бъде поставяно за сън по гръб през първата му година. Когато бебето вече може да се преобръща по корем и обратно по гръб, поставяйте го по гръб и го оставете да си избере само позицията за сън.

· Осигурете твърда повърхност за сън – твърд матрак съответстващ на размерите на креватчето и чаршаф с ластик.

- Креватчето следва да отговаря на стандартите за качество и безопасност, да няма счупени и липсващи части.


- Не бива да се използват възглавници като допълнение към матрака.


- Меки материи или предмети като възглавници, юргани, дрехи или мъхести кожи, дори ако са покрити с чаршаф, не трябва да се поставят под спящо бебе. Ако се използва протектор за матрак, той трябва да бъде плътно прилепнал и тънък.


- Не се препоръчва бебето да спи в легло за възрастни поради риск от заклещване и задушаване.


- Осигурете безопасна среда в близост до креватчето без кабели и свободни връзки (например от пердета) в обсега на бебето.


- Пособия за сядане на бебето като столчета за кола, колички, шезлонги, люлки, слингове и раници не трябва да се използват за рутинен и продължителен сън на бебето. Ако бебето заспи в такова пособие, следва да се премести в креватче или на друга подходяща равна повърхност при първата удобна възможност.

· Препоръчва се споделяне с детето на стаята, но не и на леглото.

· Не поставяйте меки предмети и свободни завивки в креватчето на бебето, за да избегнете риска от задушаване. Вместо одеяло, за да осигурите топлина на бебето, използвайте подходящо за сезона качествено чувалче за сън.

· Не пушете в близост до бебето, вкъщи или в колата. Пушекът е един от главните рискови фактори за SIDS.

· Не претопляйте бебето


- Изберете дрешки, адекватни за сезона. Допустим е максимум 1 слой облекло в повече от това, което възрастен би намерил за комфортно да носи.


- Следете за знаци, че на бебето му е горещо – например изпотяване или ако е горещо в областта на гърдите и коремчето.

368 преглеждания0 коментари

Последни публикации

Виж всички