top of page

За бебчето, здравето и съня: интервю с д-р Богданова

Актуализирано: 6.03.2022 г.

Здравето и сънят са неразривно свързани и затова в работата си немалко пъти преплитаме пътища с педиатрите. Интересно ни беше да разберем и споделим с Вас повече по темата за съня и физиологията и на какво следва да се обърне внимание преди да насочим вниманието си към изграждане на навици за сън. Представяме Ви гледната точка на д-р Богданова в едно интервю, за което й благодарим.


сън бебе сън новородено консултации по детски сън трудно приспиване дълго приспиване плач при заспиване консултации по детски сън консултант по сън консултант по детски сън режим на съня регресия на съня ранно събуждане нощни събуждания будене нощем буди приложение уебинар курс нощен сън норми детска градина рутина вечерна рутина преди лягане пътуване с бебе сън в креватче самостоятелно заспиване заспива само кошара смяна на времето превъртане на часовника чувалче за сън възглавница регресии скок в растежа кърмене нощно кърмене нощно хранене страх от тъмното кошмари нощни терори педиатър богданова алергия екзема ниско желязо

Визитка:

Д-р Магдалена Богданова e специализант по педиатрия с интереси в областта на отглеждането, развитието и особеностите на кърмачетата и децата в ранна детска възраст.

Тя смята, че щастието на по-големите деца се дължи на спокойно, правилно и щастливо отглеждане още от раждането. Към момента д-р Богданова е в майчинство, но провежда и онлайн консултации. Има профил в инстаграм, където се надява, че помага на много настоящи и бъдещи родители с полезна и важна информация - https://www.instagram.com/bogdanova.md/


Въпрос: Здравейте, д-р Богданова. Всички сме чували кой е един от първите въпроси, които близките задават на родителите, когато се приберат вкъщи с новородено – „Спи ли?“. Е, спят ли бебетата? Какво споделят родителите? Кои са най-честите проблеми със съня, за които търсят съвет?


Д-р Богданова: Когато родителите се приберат с малкото човече вкъщи, могат да се изненадат, че то основно спи. Това се случва през първите 2 до 3 седмици от живота му. След това постепенно родителите започват да наблюдават, че едно такова малко бебе започва да издава странни, силни звуци, по време на сън като пъшкания, викове, ръмжене. Това доста ги притеснява и те споделят с педиатъра, но бързам да кажа, че е нещо много нормално и се дължи на незрялата още нервна система.

сън бебе сън новородено консултации по детски сън трудно приспиване дълго приспиване плач при заспиване консултации по детски сън консултант по сън консултант по детски сън режим на съня регресия на съня ранно събуждане нощни събуждания будене нощем буди приложение уебинар курс нощен сън норми детска градина рутина вечерна рутина преди лягане пътуване с бебе сън в креватче самостоятелно заспиване заспива само кошара смяна на времето превъртане на часовника чувалче за сън възглавница регресии скок в растежа кърмене нощно кърмене нощно хранене страх от тъмното кошмари нощни терори педиатър екзема алергия дерматит ниско желязо неспокоен сън

След това започват събуждания през различни интервали, но тук причините могат да бъдат много, но лесно биха се разграничили с един по-добър разпит от страна на лекаря и за повечето има решения, а други от тях отминават с времето. Като цяло кърмачетата спят неспокойно, защото при тях се случват много бурни промени на растеж и развитие. Съществуват т.нар. растежни скокове, през които те преминават и там абсолютно задължително настъпват промени в съня им. А консултантите по детски сън, повече от нас знаят за регресиите на съня. С порастването се намесват други фактори от ежедневието, начина на живот и поведението.


Въпрос: Нетърпеливи сме да почерпим информация от специалист като Вас – колко важен е съня за едно бебче и какво е отношението му към правилното развитие и здравето?


Д-р Богданова: Ползите от съня са безкрайно много, но има няколко ключови момента при малките деца. Нервната система на едно будно бебе е изключително натоварена, то непрекъснато поема информация от околния свят чрез сетивата си.

Когато бебето спи, нервната система успява да отпочине, за да може като се събуди да продължава да учи нови неща. По време на сън се синтезира хормона на растежа и детето увеличава ръста си.

Някои проучвания са свързани с лептина и неговата зависимост от съня на детето. Лептинът потиска апетита, но има информация, че нередовният сън води до повишен апетит и риск от затлъстяване. Недостатъчният сън води до намален имунитет. По време на сън се синтезират много биологично активни субстанции, които участват в защитните сили на детския организъм. Нарушенията в съня, могат да доведат до нарушения в поведението на детето като хиперактивност или дефицит на вниманието. Освен това, едно недоспало дете е почти винаги разсеяно и това се свързва с повишен риск от травми и инциденти.


Въпрос: Бебешката възраст е период на бурни промени и някои обичайни дискомфорти от физическо естество. Малко са родителите, които не потръпват при думата „колики“. Кои други физически състояния могат да дадат отражение върху съня?


Д-р Богданова: Първият основен фактор, който се намесва в семейното спокойствие са коликите. Те основно са през късния следобед и до полунощ спират, но не е изключено да ги има през цялото денонощие през интервали. Друг фактор, който може да възникне, това е рефлукса. Той, както и коликите са физиологични, но действително могат много да влошат съня. Много важен фактор, за който винаги споменавам на родителите, това е температурата в стаята. Много топлият и сух въздух води до лек оток на назалната лигавица на бебето и може да влоши качеството на съня. В същата връзка трябва да помислите за количеството дрехи, с които бебето спи. Друг, много неприятен фактор са обриви от различно естество, особено сърбящи като при атопичен дерматит, подсичане и др. Бебетата могат да се будят често, защото са гладни. Тогава трябва да помислите за увеличаване на количеството храна. Будят се и защото трябва да им се смени памперса или имат затруднения при изхождане. Понякога се будят и защото просто не им е удобна позата и трябва да ги поместите, ако те самите не могат още. Най-малките бебета често страдат от запушване на носа, защото мляко може да попада от устната кухина в назофаринкса при хранене. Това може да доведе до неспокоен сън и събуждане. А може да се събудят и защото имат нужда да се оригнат.

Сънят при толкова малки деца е най-крехката и променлива компонента от тяхното ежедневие. При безброй състояния сънят пръв търпи промени.

Всичко, което ви притесни като родител или забележите, споделете с педиатъра. И най- важното, едно неспокойно бебе с нарушения в съня, може да е повлияно от неспокоен отглеждащ го родител.


Въпрос: Намирате ли връзка с някои от особеностите на съвременния начин на живот и влошеното качество на съня при децата?


сън бебе сън новородено консултации по детски сън трудно приспиване дълго приспиване плач при заспиване консултации по детски сън консултант по сън консултант по детски сън режим на съня регресия на съня ранно събуждане нощни събуждания будене нощем буди приложение уебинар курс нощен сън норми детска градина рутина вечерна рутина преди лягане пътуване с бебе сън в креватче самостоятелно заспиване заспива само кошара смяна на времето превъртане на часовника чувалче за сън възглавница регресии скок в растежа кърмене нощно кърмене нощно хранене страх от тъмното кошмари нощни терори педиатър алергия екзема дерматит ниско желязо неспокоен сън

Д-р Богданова: Да, категорично! Т.нар. екранно време е основен виновник за влошаване на качеството на съня при деца от всички възрастови групи. Когато родителите системно дават телефона на малкото дете, неговата нервна система бива натоварена изключително много, което може да доведе до преумора, отказ от сън, въпреки нуждата, непослушание, изнудване от страна на детето и опити за манипулация. Светът, в който живеем е немислим без тези технологии, но трябва да ги използваме разумно, да ни бъдат опора в ежедневието, но не средство за успокояване и отвличане на вниманието на дете.


Сред по-големите деца, основно наблюдаваме увеличаване на броя на тези със затлъстяване. За съжаление, това е глобален и много сложен проблем, резултат от комплексни причини, но задължително е свързан с нарушаване на качеството на съня.


Въпрос: В кои случаи бихте насочили родителите към допълнителна помощ за съня на децата им?


Д-р Богданова:

Ние, педиатрите се занимаваме с патологични състояния или болести, които могат да влошат съня при децата. Много по-често влошеният сън при напълно здрави деца може да е в резултат на недобре изградени навици и режим, върху което бавно, но сигурно може да се работи.

Така ще се подобрят освен съня и много други аспекти на детското ежедневие. За огромно щастие и безпрецедентна помощ за нас, лекарите има консултанти по детски сън, към които ние предпочитаме да насочим пациентите си, когато сме се уверили, че са напълно здрави. Тези специалисти могат да направят чудеса и да променят коренно ежедневието на едно здраво, но изтормозено семейство. Родителите само трябва да бъдат търпеливи, упорити и да не спират да гушкат децата си. В това последното се крие тайната на всяко щастливо и спокойно дете!



1706 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички
bottom of page