top of page

Вода нощем – жажда или средство за успокоение?



Всички вече сме чували за асоциациите за заспиване и как бебетата и малките деца са склонни да развиват потребност от помощта на родителя, за да се успокояват и заспиват. В което няма нищо лошо, ако не пречи на съня и динамиката в семейството. Обаче понякога се случва така, че нещата изглеждат извън контрол – детето се буди многократно нощем или след много кратка дрямка и родителят трябва да предложи отново същото успокоение, за да може мъничето да поднови съня си. Най-честите асоциации за заспиване са носенето на ръце и кърменето (и храненето с шише), но има и една друга, за която се говори по-малко, но хич не им отстъпва по честота – водичката!


Защо се споменава по-рядко?


Защото пиенето на вода е основна потребност и родителите обикновено си обясняват честия нощем прием с най-обикновена жажда. Детето се буди през нощта и не заспива без да пийне вода.

Щом иска вода, значи е жаден, нали така?

Вероятно да, но ако детето ви пие вода често нощем и това е единственото или едно от малкото условия, за да заспи отново, по-скоро можем да говорим за класическа асоциация за заспиване. С нас се свързват и родители на деца, които са достигнали прием от повече от 1.5 – 2 литра вода на нощ, което започва да притеснява родителите и едва тогава стават склонни да търсят помощ. А истината е, че дори да не се достигнат чак такива количества, честите събуждания на детето и нуждата от намеса от страна на родителя, могат да влошат съня дотолкова, че всички вкъщи да са недоспали. А това винаги е проблем.


Защо се случва често?

Основно виним популярния съвет „Вместо мляко му давай водичка нощем.“ Всяки родител все някога стига до въпроса как да премахне нощното хранене и е готова да опита буквално всичко, само и само процесът да премине гладко и предлагането на вода изглежда като честна сделка. Но в действителност единственото, което се случва е да се замени една силна асоциация за заспиване с друга. И понякога се оказва, че спирането на водата нощем е също толкова или дори по-трудно от спирането на нощното хранене.


Как да разберете дали детето ви има асоциация за заспиване с вода?


Вероятно детето ви има асоциация с водата, ако ставате свидетели поне на едно от следните:


- Детето ви има нужда да пие вода в близост до заспиването (дори и да не е до пълно заспиване, а само до състояние на успокоение/унес)


- Детето ви се буди нощем и държи да пие вода (дори и съвсем малко), за да поднови съня си или да се успокои. Имайте предвид, че вечер и за дремките детето може да заспива по други начини, но да развие асоциация с водата само за през нощта, което е и най-честия сценарий, който наблюдаваме.


- Ако опитате да намалите честотата или количеството вода нощем, детето се сърди и протестира или изпитва сериозни затруднения да заспи отново.


Как да премахнете асоциацията с водата?


Държим да подчертаем, че тук не става въпрос да се държи едно дете жадно, а да се разграничи нуждата от прием на течности от механизма на успокоение чрез водата.


Затова и първа стъпка е да се уверите, че детето приема достатъчно количество течности денем, за да няма нужда да пие вода нощем. Също така помислете дали въздухът в стаята не е прекалено сух и ако имате такива съмнения, потърсете начин да го овлажните.

От там нататък има различни варианти как да се подходи, включително плавна или по-рязка промяна, които можете да проучите в приложението Unicorn Baby App. Но при всички случаи съветваме:


- Да се подготвите добре – най-важното при въвеждане на нови навици е последователността. Ако започнете по един начин, а после няколко пъти смените курса, рискувате повече да объркате детето отколкото да му помогнете. Подходът е от изключителна важност и трябва да е съвместим както с настоящото състояние на съня, така и с детето и родителския подход. От опит твърдим, че съобразяването на детайлите е ключ към това родителите да останат последователни и да постигнат положителна промяна. Затова и винаги консултираме индивидуално и отчитаме всеки фактор, който има влияние.


- Да изберете подходящия момент – ако ви предстои пътуване след няколко дни или в момента детето ви е с хрема, едва ли ще постигнете чудесни резултати. Затова изберете период без много промени, когато детето ви се чувства спокойно и е в добро общо състояние.


- Да обсъдите ситуацията с педиатър по време на регулярните консултации, за да се изключи медицински проблем


- Да внимавате да не замените една асоциация с друга, защото събужданията ще останат. Ако започнете да приспивате детето на ръце вместо да му давате вода, рискувате да останете със същия брой събуждания.


- Да се заредите с решителност и увереност, че правите най-доброто за детето си. След определени месеци най-доброто за бебето е времето за сън през нощта да е само и единствено време за… сън. Тогава вашето мъниче ще е отпочинало и готово за всички други прекрасни занимания, които ви предстоят през новия ден!


Плавни и внимателни методи за премахване на асоциации за заспиване можете да обсъдите с консултант.

1420 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички
bottom of page