top of page

Сънят и зъбките


зъбки зъбоникнене болки при никенене на зъби будене заради съби нощни събуждания кърмене за заспиване гелче лайка камомила венци зачервени венци подут венец

Никнетето на зъбки е страшилището на бебешката възраст – всеки нов родител го очаква с притеснение и вълнение. Страховете понякога се оправдават, а дискомфортите надвишават и най-лошите ни очаквания, а при някои бебета зъбките порастват без дори да забележим. Независимо колко трудно или лесно пробиват зъбчетата на вашето бебе, най-вероятно този процес да се отрази на съня малко или много.


Сънят е деликатна материя и когато нещо ново се случва покрай детето, недоспиването е един от сигурните признаци за това.


ЗАЩО ЗЪБОНИКНЕНЕТО ПОРАЖДА ПРОБЛЕМИ СЪС СЪНЯ?


Няма как да отречем – никненето на зъби поражда дискомфорти. Подуване и зачервяване на венците, дразнене, сърбеж и дори болка. Нормално е всичко това да смущава бебето и то да се буди по-често в продължение на 2-3 нощи докато зъбчето пробива.


И все пак нека най-сетне разбием мита за вечния виновник за лош сън при бебетата.


НИКНЕНЕТО НА ЗЪБКИ НЕ Е ПРИЧИНА ЗА ЛОШ СЪН СЕДМИЦИ И МЕСЕЦИ НАРЕД.


Колко пъти сме чували, че бебето не спи добре откакто е навършило шест месеца и са започнали да го тормозят зъби. И така в продължение на година... Имаме опит със стотици семейства и поводите ни за усмивка не са малко, а един от тях е когато бебе, неспало с месеци заради зъби, започва да спи прекрасно независимо от зъбоникненето след като поработим върху навиците за сън.



зъбки зъбоникнене болки при никенене на зъби будене заради съби нощни събуждания кърмене за заспиване гелче лайка камомила венци зачервени венци подут венец

Също толкова често чуваме и как докато на бабето му никнат зъби, то се буди десетки пъти на нощ за кърмене или биберон. И добре че са кърменето и биберона, за да го успокояват в този труден период. А в действителност се случва товно обратното: нуждата от някаква форма на успокоение от родителя е това, което пречи.


Случва се следното: дискомфортите пораждат серия краки пробуждания. Ако бебето може да се самоуспокява и да заспива само, то в повечето случаи успява да се справи без да се доразбуди съвсем и да иска помощ, а и без да прекъсва съня на всички вкъщи. Когато обаче бебето не може да заспи без гърда, носене, биберон и други асоциации, то ще се разбужда и плаче многократно нощем докато някой не дойде да го приспи обратно. Затова и помощта, която привидно помага, е именно това, което пречи.


ЗАЩО НАВИЦИТЕ СА ТОЛКОВА ВАЖНИ, ЗА ДА СПИ БЕБЕТО ДОБРЕ НЕЗАВИЗИМО ОТ НИКНЕНЕТО НА ЗЪБКИ?


Представете си, че навиците за сън са една постройка, която градим още от раждането на бебето. Ако в нея има дефекти или слаби елементи, тя може да продължи да ни служи достатъчно добре докато бебето е в спокоен период и да успяваме да се наспиваме. Когато обаче дойде някакво сътресение – ново умение, настинка, регресия, смяна на обстановката или никнене на зъбки – нашата постройка със слаби елементи се разклаща и става нестабилна. Понякога дори може да рухне и да няма и помен от сравнително спокойния сън, на който сме се радвали. Започват чести нощни събуждания, кратки дремки, трудно приспиване и объркан режим, а всичко това поражда порочен кръг, от който е трудно да излезем.


Затова и изграждането на добри навици – режим, умения за заспиване, рутина преди сън и др. – са от съществено значение за превенцията от влошаване на съня поради зъбки. Когато бебето има стабилен сън и умения за самостоятелно заспиване, зъбоникненето може да го направи неспокойно в продължение на няколко нощи, но веднага щом зъбчето пробие следва успокоение. А при някои деца дори не разбираме кога зъбчето е излязло.


КАК ДА ПОМОГНЕМ НА БЕБЕТО ЗА СЪНЯ ДОКАТО ЗЪБЧЕТО ПРОБИВА?


Ако вече сме поработили върху навиците за сън, има няколко стъпки, които можем да изпълним, за да запазим нощите спокойни:


- Преди всичко не изпадаме в паника. Да, процесът поражда дискомфорт, но не такъв, който бебето не може да понесе с малко повече успокоение. Зъбите ще си растат и няма кой знае какво да направим по въпроса и

ако се плашим при никненето на всяко зъбче, рискуваме да прекараме в паника първите две години от живота на детето.

Затова преди всичко запазете спокойствие и опитайте да не променяте твърде много от навиците за сън, защото скоро ще се озовете в още по-сложна ситуация.


- Облекчавайте дискомфортите локално. Пазарът предлага много варианти за облекчаване на болката и симптомите при никнене на зъби. Възползвайте се от тях преди да сложите бебето да спи и при събужданията през нощта.


- Ако имате друг човек, на когото разчитате при отглеждането на бебето, не се колебайте да поискате помощ в по-трудните нощи. Това ще ви помогне да не натрупвате недоспиване и да останете по-спокойни докато дискомфортите преминат.


- Предлагайте повече помощ през трудните нощи, ако смятате, че това ще помогне, но и не забравяйте бързо да се върнете към установените навици веднага щом дискомфортите преминат.


- Придобийте трезва преценка за това кога наистина се касае за болка и дискомфорт и кога причината са просто влошени навици за сън. Двете събития могат доста да си приличат.


Понякога при силна асоциация за заспиване и влошен режим бебето би се будило със същите писъци и неутешим плач както при болка от зъбоникнене, затова и доста родители бъркат сигналите и отдават случващото се на зъбките.

Сънят в първите две годинки преминава през много катаклизми и част от тях са породени от никененено на зъбки. И все пак добре свършената работа по навиците е една отлична превенция всичко да премине по-гладко и дори в някои случаи неусетно. А и нека поне за малко дадем свободно на вечния виновник за неспящите бебета, това страшилище зъбоникненето.

2313 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички
bottom of page