top of page

За движението и съня: интервю с Лили Цанкова, програмен директор на The Little Gym

Актуализирано: 6.03.2022 г.



сън бебе сън новородено the little gym консултации по детски сън трудно приспиване дълго приспиване плач при заспиване консултации по детски сън консултант по сън консултант по детски сън режим на съня регресия на съня ранно събуждане нощни събуждания будене нощем буди приложение уебинар курс нощен сън норми детска градина

сън бебе сън новородено консултации по детски сън трудно приспиване дълго приспиване плач при заспиване консултации по детски сън консултант по сън консултант по детски сън режим на съня регресия на съня ранно събуждане нощни събуждания будене нощем буди приложение уебинар курс нощен сън норми детска градина the little gym

Лили Цанкова е програмен директор в програмата за детско развитие на The Little Gym Sofia. След като завършва Националната спортна академия, тя се обучава по 🔖патентована методология за работа с деца, която се прилага в над 450 локации по света и е фокусирана върху физическото, 🧠когнитивното и социалното развитие на момичетата и момчетата от 4 месеца до 12 години. Лили е инструктор в залата на The Little Gym Sofia от самото ѝ създаване и води основно класове за 👶бебета и малки деца. По време на заниманията тя помага на родителите да изградят ценни умения у своите деца, които ще им помогнат да реализират пълния потенциал на телата и умовете си.


Благодарим, че се отзовахте за този разговор, който очаквахме с нетърпение. Когато говорим за съня на най-малките, винаги акцентираме върху това колко важни са движението и стимулирането на правилното развитие, за да могат децата да заспиват лесно и да спят добре.


В този ред на мисли, бихте ли ни разказали малко повече за The Little Gym и как подпомагате тези процеси?


The Little Gym е световна спортно-образователна програма с 45-годишна история, която към днешна дата се прилага в над 450 локации по света. Чрез гимнастически упражнения, музика, забавни игри и интересни предизвикателства ние помагаме на децата да развият ключови за възрастта им умения: двигателни, когнитивни, социални и емоционални.


Вярваме, че всяко дете има индивидуални качества, таланти и умения, а нашата задача е да насърчим момичетата и момчетата в залата ни да бъдат уверени и да ги изявят по най-добрия начин. Без да се сравняват с другите, без да се притесняват от това, че могат да сбъркат или че ще опитат нещо за първи път. За да се случи с това, разчитаме на екип от професионални инструктори, обучени да работят с деца по патентована, доказана във времето програма за ранно детско развитие. Съдържанието на класовете ни е съобразено с нуждите на децата в конкретния етап от тяхното развитие и последните тенденции и проучвания в тази област.


При децата, които по природа са активни, какво е предимството на организираните занимания и как те благоприятстват ранното развитие?


На първо място организираните занимания възпитават у децата качества, които им помагат да общуват пълноценно с връстниците си, да се чувстват комфортно сред други хора. Дори децата, които са активни по природа, често се притесняват или не могат да изразят по подходящ начин мислите и емоциите си, когато са в група. Ние им показваме колко забавно е времето, прекарано с приятели, но също ги учим да спазват определени правила, изискваме от тях да се отнасят с разбиране и уважение към останалите.


Част от уменията, които развиваме заедно по време на класовете, включват: следване на инструкции, работа в екип, споделяне. С по-малките учим форми, цветове, нови думи, а с тези в предучилищна възраст – букви, цифри, полезни навици, факти за околния свят. Всичко това се случва под формата на игра, разбира се – децата не осъзнават че учат, за тях времето, прекарано в залата на The Little Gym, е време за забавление. Ние съзнателно насърчаваме това усещане, като използваме музика, специално създадена за програмата ни, и най-вече с емпатия и приятелско отношение – и към децата, и към родителите.


От вашия опит и това, което родителите споделят, каква зависимост наблюдавате между активните занимания и добрия сън?



сън бебе сън новородено консултации по детски сън трудно приспиване дълго приспиване плач при заспиване консултации по детски сън консултант по сън консултант по детски сън режим на съня регресия на съня ранно събуждане нощни събуждания будене нощем буди приложение уебинар курс нощен сън норми детска градина the little gym

Със сигурност има връзка между двете и това е валидно не само при децата. Може би най-отчетливо тази зависимост обаче се наблюдава при най-малките, за които дори минималните промени в режима са от значение. Заниманията, които провеждаме с тях, са много динамични и същевременно целят да подобрят връзката родител-дете, която е изключително важна в изграждането на навици и ритуали за пълноценен сън.

Много родители са споделяли с нас, че след нашите класове децата им заспиват по-лесно и спят по-дълго и спокойно. Това е и една от причините да избират да идват повече от веднъж седмично – даваме им тази възможност, без да ги таксуваме допълнително, това е част от специалното ни предложение за семейства с деца от 4 месеца до 3 години.


Кое е най-подходящото време през деня, когато да стимулираме детето за активна игра и кога е хубаво да наблегнем на тихите занимания?


Трудно е да се даде еднозначен отговор на този въпрос, тъй като има много фактори, които трябва да бъдат взети под внимание. На първо място това е възрастта на детето. По-малките обикновено се будят рано сутрин и са готови за игри още в 9-10 часа. Съответно до обяд вече са уморени. Родителите бързо разбират, че не е добра идея да се впускат в приключения в такъв момент, защото бебетата имат нужда от почивка и стават много раздразнителни.

Първите часове след обедния сън също са подходящо време за спорт и забавления за най-малките. В нашата зала класовете от 17 часа нататък са запазена територия за момичетата и момчетата в предучилищна и училищна възраст. Първо защото те са активни в тази част на деня, и второ защото графикът им през седмицата не позволява да се включват в допълнителни занимания по друго време. Разбира се, има и изключения.


Важно е родителите да отчитат индивидуалните особености на своето дете и – не на последно място – да се съобразяват и със собствените си нужди от сън и почивка.

Когато бебето има ново двигателно умение, по правило сънят се влошава временно. Обясняваме си това с вълнението и нуждата на детето да практикува новото умение дори и нощем. Каква би била вашата препоръка: да оставим детето само да доразвие умението си или да го насърчаваме организирано през деня?


Когато има такъв казус, е добре със семейството да се работи индивидуално, за да може да бъде направена обективна оценка на ситуацията. Свързан ли е процесът на усвояване на умението с някакъв дискомфорт за бебето? Възможно ли е да има други причини за влошаването на съня му? Отговорите на тези и други важни въпроси подобряват значително шансовете да се планират промени в режима на детето, които ще доведат до максимално бързи и ефективни резултати.

сън бебе сън новородено консултации по детски сън трудно приспиване дълго приспиване плач при заспиване консултации по детски сън консултант по сън консултант по детски сън режим на съня регресия на съня ранно събуждане нощни събуждания будене нощем буди приложение уебинар курс нощен сън норми детска градина the little gym

В общия случай препоръката е родителите да отделят достатъчно време за упражнение на новото умение през активната част от деня. Освен всичко друго, това ще му позволи да се измори физически, което е допълнителна предпоставка за здрав сън. Не се страхувайте, че на детето ще му омръзне – бебетата обичат повторенията. И не се притесняват да покажат ясно, когато не искат да правят нещо. Наблюдавайте своя мъник внимателно, опитайте се да разберете какво го затруднява и как може да му помогнете да преодолее препятствията.


Живеем в по-особени времена. По ваши наблюдения, това отразява ли се на навиците и активностите на децата и как?


При всички случаи се отразява, да. Децата, също като нас, бяха извадени от зоната си на комфорт и последствията от това са налице. Отчетохме ги много ясно, когато се завърнахме в залата след едномесечно отсъствие, което се наложи заради въведените рестрикции. Децата влязоха в класовете с огромно желание ─ липсваше им контактът с инструкторите и приятелите им, липсваха им общите игри. Много от тях обаче бяха загубили тренинг, личеше си, че не са били физически активни. Бяха ни необходими няколко седмици, за да върнем заниманията в обичайния им ритъм и да наваксаме пропуснатото време.

Негативни последствия има и върху социалния аспект на детското развитие, разбира се.

За щастие мъниците са много адаптивни и бързо успяват да компенсират пропуските, ако получат нужната подкрепа. Тук идва нашата роля – като родители, учители, общество.

Ние имаме за задача да осигурим на децата възможност да учат, да играят и да растат в подходяща за тях среда. Да ги насърчаваме да общуват с връстниците си, да спортуват и да се развиват пълноценно. Да им помогнем да се превърнат в здрави, мислещи, независими и уверени във възможностите си личности.


И Unicorn Baby, и The Little Gym можем да се гордеем, че работим с родители, които търсят решения и правят най-доброто за децата си. Какво послание бихте отправили към тях?


На първо място – да се радват на родителството. Децата са изключително интуитивни – те много лесно „улавят“ тревогите и настроенията ни. Затова е важно да откликваме не само на техните, но и на нашите собствени нужди – от почивка, грижа, забавление.


Щастливите родители имат щастливи деца!

Много е важно също така в грижите за децата да следваме препоръките на хора, които имат нужния опит и експертиза. Живеем в свят, в който съветите, свързани с родителството „валят“ от всички посоки. Не е нужно (а и възможно) да осмислим цялата налична информация – достатъчно е знаем, че човекът или екипът, на който сме се доверили, е правилният.


За The Little Gym

The Little Gym е програма за детско развитие, отворена за момичета и момчета от 4 месеца до 12 години. Заниманията се провеждат в професионално оборудвана гимнастичаска зала на площ от 225 кв.м., но гимнастическите упражнения съвсем не са всичко, което се случва на бул. България 118. Чрез 🤸активно движение, интересни предизвикателства и забавни игри, децата се учат да бъдат самостоятелни, да преодоляват страховете си, да общуват пълноценно с връстниците си. Освен това те развиват креативността, 💡логическото си мислене и много други умения, нужни на едно дете, за да порасне като уверен и щастлив възрастен.

Класовете в The Little Gym се провеждат както в делнични, така и в почивни дни. Всяко дете е добре дошло на безплатен пробен урок след предварителна регистрация. Мъниците до 3 години могат да посещават неограничен брой занимания, при наличие на свободни места. Повече за преференциалните условия за тях може да научите тук.

255 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички
bottom of page