Смученето на палеца: проблем ли е и как да отучим детето от навика?

Актуализирано: 6.03


сън бебе сън новородено консултации по детски сън трудно приспиване дълго приспиване плач при заспиване консултации по детски сън консултант по сън консултант по детски сън режим на съня регресия на съня ранно събуждане нощни събуждания будене нощем буди приложение уебинар курс нощен сън норми детска градина рутина вечерна рутина преди лягане пътуване с бебе сън в креватче самостоятелно заспиване заспива само кошара смяна на времето превъртане на часовника чувалче за сън възглавница регресии скок в растежа кърмене нощно кърмене нощно хранене страх от тъмното кошмари нощни терори неспокоен сън късно лягане смучене на палец биберон залъгалка

Как да се справим със смученето на палеца в няколко стъпки ?


Факт. Детето ви е открило, че да смуче палеца си е по-хубаво дори от любимата плюшена панда и мекото одеалце. Смуче си палеца докато заспива, гледа детски или е изплашено. И може би досега това не е било кой знае какъв проблем тъй като го е правило само за минутки, когато се успокоява, но започвате да си мислите, че е време да прекъснете този навик.

От една страна е разумно решение, но от друга трябва да знаете, че общоизвестните опасности от смученето на палеца не винаги са базирани на факти. Ето някои от най-често срещаните заблуди:


Митовете


1. Детето ми ще си смуче палеца докато стане на 12!


Не е задължително. Статистиките показват, че по-малко от 9% от децата, които си смучат палеца продължават да го правят след петгодишна възраст, а по-голямата част прекъсват навика на възраст между 2 и 4 години. И повечето от тези деца, които все още си смучат палеца на 5 ще спрат да го правят, когато започнат да принадлежат към групи от връстници и не искат да са единственото дете в градината с палец в уста докато госпожата чете приказки.


2. Това ще съсипе зъбките му


Това може да се случи, но най-вече когато детето вече има постоянните си зъби, т.е. между шестата и осмата година. При по-големи деца хроничното смучене на палец може да започне да изменя формата на устната кухина, но за щастие голяма част от децата отдавна ще са прекъснали навика си до тогава.


3. Използва го като „патерица“ за успокоение