top of page

Играчката за гушкане - добра идея?

Актуализирано: 19.09.2022 г.

сън бебе сън новородено консултации по детски сън трудно приспиване дълго приспиване плач при заспиване консултации по детски сън консултант по сън консултант по детски сън режим на съня регресия на съня ранно събуждане нощни събуждания будене нощем буди приложение уебинар курс нощен сън норми детска градина рутина вечерна рутина преди лягане пътуване с бебе сън в креватче самостоятелно заспиване заспива само кошара смяна на времето превъртане на часовника чувалче за сън възглавница регресии скок в растежа кърмене нощно кърмене нощно хранене страх от тъмното кошмари нощни терори неспокоен сън късно лягане смучене на палец биберон залъгалка изправяне в леглото носене на ръце по корем тревожност от раздяла играчка за гушкане

Ако четете този текст докато детето се унася и междувременно ръката ви (тази, която не държи телефона) бавно изтръпва, защото държите ръчичката му в полуклек над кошарата, може би е време да вземете играчка за гушкане. Не за вас, а за детето.

Как играчката за гушкане може да помогне?

Играчката може да действа успокояващо и да вдъхва чувство за безопасност. Тя може да е „приятелчето“, което помага в трудни моменти като никнене на зъбки, страх от раздяла, връщането на работа на мама и др. Също така играчката за гушкане може да се превърне в преходен обект, т.е. предмет, който да помогне на детето, когато преминава през развитие към самостоятелност.

Много родители, които планират промяна в навиците за сън на децата като например консултации и тренировки по сън, харесват идеята да предложат играчка за гушкане.

Кога можете да дадете играчка за гушкане?

Според препоръките на Американската академия по педиатрия бебето трябва да спи в празно креватче до навършването на 1 година. Някои родители се чувстват комфортно да предложат играчка в леглото на бебето и по-рано при положение, че то се е научило лесно да се завърта, сяда и координира достатъчно движенията си, за да махне нещо от лицето си.


Ако предложите играчката в ранна възраст (около годинката), има по-голяма вероятност детето да свикне бързо с нея.

Как да изберете играчка?

Следвайте знаците, които бебето дава, за да изберете играчка, която ще му се хареса. И по-точно какво прави докато заспива – гали си бузките, сгушва си лицето, иска да държи нещо с ръце, или да мачка нещо мекичко (ушите си, например 😊). Изберете играчка с форма и от материали, които ще наподобяват тези усещания.сън бебе сън новородено консултации по детски сън трудно приспиване дълго приспиване плач при заспиване консултации по детски сън консултант по сън консултант по детски сън режим на съня регресия на съня ранно събуждане нощни събуждания будене нощем буди приложение уебинар курс нощен сън норми детска градина рутина вечерна рутина преди лягане пътуване с бебе сън в креватче самостоятелно заспиване заспива само кошара смяна на времето превъртане на часовника чувалче за сън възглавница регресии скок в растежа кърмене нощно кърмене нощно хранене страх от тъмното кошмари нощни терори неспокоен сън късно лягане смучене на палец биберон залъгалка изправяне в леглото носене на ръце по корем тревожност от раздяла играчка за гушкане

Освен това, играчката трябва да:

· е подходяща за възрастта

· не е твърде голяма (да не може да покрие главата на бебето)

· не издава шум (дрънкане, музика, шумолене)

· няма твърди части

· няма части, които могат да бъдат откъснати и погълнати


Най-подходящият модел е играчка тип "кърпичка".

Как да въведете играчката за гушкане?

Нека играчката мирише на мама 😊

За тази цел можете вие да спите с играчката една нощ или да я поносите под блузата си (хайде, сигурна съм, че майчинството ви е карало да правите и по-щури неща, за които после не разказвате). Успокояващият аромат на мама ще помогне бебето да се привърже по-бързо.

Осигурете „дубльор“

Ако бебето ви покаже, че започва да приема играчката, може да поискате да закупите още една-две от същия модел, за да можете да я перете и замествате незабелязано. Сменяйте играчките често, за да се износват по сходен начин и за да можете да ги почиствате редовно.

Предлагайте играчката само за сън

Ако не искате играчката за гушкане да се превърне просто в поредната играчка, ограничете ползването й само за заспиване и сън и нека не напуска креватчето. По този начин детето ви ще я свързва с правилната дейност. Ако се налага да поспи в колата, количката или на чуждо място, играчката ще помогне за по-спокойно заспиване.

Проявете търпение и постоянство

Може да отнеме известно време преди бебето да си хареса играчката при заспиване. Не спирайте да я предлагате поне 2 седмици. Имайте предвид, че въпреки усилията, някои бебета просто не се привързват към играчки и това също е съвсем в реда на нещата. Ако и при вас стане така, не се притеснявайте – бебето ви ще открие своят начин да заспива спокойно.

Ако освен играчката искате да внесете и други промени по навиците за сън на детето ви, можете да запазите час за опознавателно обаждане ТУК.


Свалете приложението Unicorn Baby App за още практични и полезни съвети по всяко време и на една ръка разстояние.

1020 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички

Comentários


bottom of page