top of page

За съня и ранното детско развитие: интервю с Ива Александрова

Актуализирано: 6.03.2022 г.


сън бебе сън новородено консултации по детски сън трудно приспиване дълго приспиване плач при заспиване консултации по детски сън консултант по сън консултант по детски сън режим на съня регресия на съня ранно събуждане нощни събуждания будене нощем буди приложение уебинар курс нощен сън норми детска градина рутина вечерна рутина преди лягане логопед самостоятелно заспиване ива александрова ивелина александрова

Ивелина Александрова е логопед, специалист по ранно детско развитие и автор на множество публикации свързани с нарушения на развитието в детска възраст. Също така Ива е публична фигура, която работи за повишаването на знанията за ранното детско развитие и работи в помощ на родителите да отгледат щастливи, умни и успешни деца. Изключително сме й благодарни, че прие нашата покана да гостува на Unicorn Baby и да сподели ценна информация от нейната практика.


Ивелина, Вие сте професионалист с богат опит и се възхищаваме на факта, че споделяте знанията си с родителите. Всички знаем, че има връзка между развитието на речта и поведението, речта и хранителните навици. Какви взаимозависимости наблюдавате що се отнася до проговарянето и съня на детето? Какво споделят родителите за навиците за сън на децата, които Ви посещават?


Речта представлява сложно организиран процес. За да проговори едно дете е необходимо преди това то да извърви сериозен път в своето развитие. През първата година най-важни за появата на реч са развитието на движенията и средата, семейството, грижите, който се полагат за него.


Храненето и съня са фактори, които засягат и проговарянето. За да проговори навреме едно дете е необходимо то да има добре развити умения за хранене: сукане, прием на храна с лъжичка, пиене от чаша, храни с различна консистенция като супите и готвената храна. Да не забравяме, че не само как, но и с какво се храни детето също е важно. Например, ако предложите на детето храни, които съдържат захар или какао то няма да може да заспи, докато не изразходи тази енергия.


Съня е не само почивка за тялото на детето, но и време, което е необходимо за неговия мозък да обработи информацията, която е получил докато детето е било будно.

В няколко проучвания за съня на бебетата се потвърждават по-високите резултати, които бебетата имат в края на когнитивните тестове, ако преди това са направили кратка дрямка.


Децата със специални нужди, с които работя, често имат проблеми със съня. Нарушенията на цикъла сън-бодърстване се отразява както на възможностите им да научават, така и на хормоналния баланс и поведението им.


сън бебе сън новородено консултации по детски сън трудно приспиване дълго приспиване плач при заспиване консултации по детски сън консултант по сън консултант по детски сън режим на съня регресия на съня ранно събуждане нощни събуждания будене нощем буди приложение уебинар курс нощен сън норми детска градина рутина вечерна рутина преди лягане логопед ива александрова ивелина александрова самостоятелно заспиване

Съня при децата е толкова значим фактор, че аз подреждам графика на терапевтичните сесии на децата именно според периода на съня им. Така им осигурявам оптимална възможност да се справят добре и да усвояват по-лесно новите умения, за които работим.


Винаги препоръчваме на родителите преди времето за лягане да прекарат ползотворно време с децата, препоръчително в тихи занимания, които предразполагат към по-лесно заспиване. Какви занимания от този вид бихте препоръчали в ранна детска възраст и каква е конкретната полза от тях?


Като обща насока за всички бих казала, че изграждането на рутина, на дневен режим, е най-лесно постижимото средство за по-лесно заспиване на всеки- бил той дете или възрастен.


Съня, като част от циркадния ритъм на човека, започва своето формиране още през бременността. Така че, съветът ми към бременните жени е да спят, колкото се може повече. До голяма степен ритъма на съня на майката определя ритъма на съня на бебето.


След раждането, кърменето играе огромна роля за заспиването на бебето. От една страна осигурява хранителни вещества, успокоява бебето, но и прехвърля хормони от майката към бебето, които регулират неговия циркаден ритъм-съответно и заспиването.


В периода на първата година започва изграждането на дневния режим. Колкото по-сериозно се отнася семейството към него, толкова по-лесно ще заспива детето. В този период препоръчителни са тихото, напевно говорене/разказване и тихото пеене, дори тананикане. Внимателно избирайте песничките и приказките за да не постигнете обратен ефект. Пейте/разказвайте винаги едно и също. Така бебето ще развие „условна връзка“ между мелодията/думите и заспиването.



сън бебе сън новородено консултации по детски сън трудно приспиване дълго приспиване плач при заспиване консултации по детски сън консултант по сън консултант по детски сън режим на съня регресия на съня ранно събуждане нощни събуждания будене нощем буди приложение уебинар курс нощен сън норми детска градина рутина вечерна рутина преди лягане логопед ива александрова ивелина александрова самостоятелно заспиване

При по-големите деца, след 18-т месечна възраст, можете да започнете да въвеждате „приятел за заспиване“. Това е малка играчка, одеяло или друг мек предмет, който постепенно да се превърне във физическа условна връзка за заспиване.


При децата на 2-3г. възраст могат да се въведат приказка за лека нощ и собствен ритуал за заспиване.


По принцип, движението на тялото и игрите (дори тихите) събуждат мозъка. Затова не препоръчваме игри и занимания преди лягане, а по-скоро да се създаде модел на заспиване от много ранна възраст.


Генерално можете да използвате: намаляването на шума(изключване на телевизор, радио, музика), намаляване на силата на осветлението, приглушаването на гласовете и разбира се, да наблюдавате детето за първите признаци на преумора: прозявка, търкане на очите, лапане на пръст/предмет, свиване на тялото/желание за гушкане, появата на по-тъмна сянка под очите. Когато ги забележите-време е за сън!


Когато консултираме, често пъти родителите се изненадват, че не се фокусираме само върху въпросите свързани със съня, но и върху други аспекти от ежедневието на детето. Например, правилното хранене има пряка връзка с добрия сън. Също така, все по-често ни се налага да засягаме и темата с екраните, тъй като прекомерното им използване, особено във времето преди заспиване, може да има пагубен ефект върху качеството на съня. Какви са Вашите наблюдения върху използването на електронни устройства в отглеждането на малкото дете?


Използването на електронни устройства се отразява изцяло на качеството на живот на малките деца.

От една страна влияе на развитието на когнитивните умения: това са всички умения свързани с интелигентността, от друга страна повлияват появата и развитието на собствена реч, и не на последно място влияят върху хормоналния баланс.


Синята светлина на екраните нарушава т.нар. контрольори на цикъла сън-бодърстване. Това са хормоните мелатонин и допамин. Ако детето използва устройства, то е препоръчително да прекратите употребата им минимум два часа преди времето за сън за да има възможност мозъка да възстанови хормоналния си баланс и съответно да може детето да заспи.


Ползотворното прекарване на времето, когато детето е будно, е важно както за съня (всеки има нужда да се поумори, за да може да заспи), така и за развитието. Какви са Вашите препоръки за добро организиране на времето за игра на детето, така че то да бъде максимално ползотворно?



сън бебе сън новородено консултации по детски сън трудно приспиване дълго приспиване плач при заспиване консултации по детски сън консултант по сън консултант по детски сън режим на съня регресия на съня ранно събуждане нощни събуждания будене нощем буди приложение уебинар курс нощен сън норми детска градина рутина вечерна рутина преди лягане логопед ива александрова самостоятелно заспиване заспива само

Един добре организиран дневен режим съдържа в себе си игри, занимания, но и време за почивка. Бих препоръчала активни, спортни занимания в периода един час след събуждане сутрин и следобед отново половин-един час след следобедния сън. За развиващите занимания е добре да избирате времето около половин час след спортните активности. След 17 часа е добре да се включат повече спокойни занимания като мозайка, пъзел, рисуване, четене.


Балансът между физическа активност, развиващи занимания и време за почивка е в ръцете на всеки родител, тъй като те познават своето дете най-добре.

Живеем в особени времена и светът се промени пред очите ни в последните две години. По Ваши наблюдения, как това се отрази на децата и какви са новите тенденции в тяхното отглеждане?


Тепърва започваме да виждаме ефектите от последните две години върху децата и семействата, но ако трябва да обобщя, то ефектите са в посока повишаване на тревожността. Имаше много случаи на деца, които започват да заекват, отказват да се хранят, страхуват се да заспят, сънуват кошмари, не искат да излизат от дома си.


Увеличаването на екранното време и намаляването на времето за игра и физическа активност са други фактори, които тепърва ще видим до каква степен ще окажат влияние върху децата.


Има и добра новина и тя е, че все повече хора искат да знаят и сериозно се подготвят за ролята си на родители. Това е прекрасно и аз искрено се радвам на всеки родител, който се обръща към мен с въпрос свързан с детското развитие.


С работата на Ива Александрова можете да се запознаете на https://ivaaleksandrova.bg/ или като последвате страницата https://www.facebook.com/callforchanges



554 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички
bottom of page