top of page

Защо бебето ми се буди често нощем?


будене нощем плач трудно приспиване будуване нощно хранене консултант по сън консултант по детски сън самостоятелно заспиване режим на сън режим бебе  приспиване на ръце

„Спи докато си бременна, че послеее....“


Всички сме го чували това и няма как да сме изнанадани, че появата на бебето променя не само цялото ни ежедневие, но и нощите. Най-нормалното нещо след като се приберем от болницата е да очакваме мъничето да се буди за хранене и гушкане, макар че има и изключения, при които родителите се радват на спокоен сън цяла нощ дори и с новородено.


И все пак се случва така, че при някои деца с порастването събужданията вместо да намаляват, стават все повече? Много често при първи разговор с родителите чуваме следното: „Спеше добре, будеше се само 2-3 пъти за хранене, а после не знам какво стана, но започна будене през час-два. Нормално ли е?“


Това, което със сигурност можем да кажем е, че има причина и не, тя не е само в никненето на зъби, както повечето родители са склонни да предположат. Със всеки следващ месец бебето не само пораства, но и нервната му система съзрява и то става все по-способно да спи непробудно дълго време. След шестмесечна възраст и още повече, когато отпадне нуждата от нощно хранене, бебето ви ще бъде способно да спи цяла нощ и това не бива да ви изненадва.



будене нощем плач трудно приспиване будуване нощно хранене консултант по сън консултант по детски сън самостоятелно заспиване режим на сън режим бебе  приспиване на ръце

Защо тогава продължава да се буди нощем?


Можем да търсим причините в четири направления: физически дискомофорт, неподходящ режим, асоциация за заспиване и регресия на съня. Нека разгледаме всяка от тях.


Физически дискомфорт


Ясно е, че когато не се чувстваме добре, сънят ни е неспокоен. Това важи и за бебето. Коликите, рефлуксът и никненето на зъбки са най-честите причини за физически дискомфорт в бебешка възраст. Затова, ако детето ви по правило спи добре, но няколко нощи е неспокойно и имате видимо обяснение (кашлица, присвиване в коремчето или нещо друго), значи вероятно това е причината. С отминаването на дискомфорта, сънят веднага се успокоява. Болката при никнене на зъбче е в рамките на 2-3 дни, когато то пробива, но не й постоянна причина за влошен сън. Затова, ако бебето ви спи неспокойно в продължение на седмици и месеци с периоди на затихване и влошаване, то няма как причината да е само болка. Има и нещо друго, което го тревожи.


Неподходящ режим


Неправилният режим на сън и бодърстване е сред най-честите причини за нощи с много събуждания. Преумората и недостатъчната умора могат да доведат до беспокойство нощем. Ако бебето ви будува твърде дълго през деня и преди вечерния си сън, то ще бъде по-склонно да се буди още в първата половина на нощта, най-често с плач. А ако спи твърде дълго през деня, през нощта може да ви „зарадва“ с дълго будуване, по време на което си играе и търси взаимодействие с вас.


Ако се колебаете дали причината при вас е в режима, свалете безплатно приложението Unicorn Baby App, където ще намерите полезни статии и видеа по темата.


Асоциация за заспиване


Без никакво колебание можем да заявим, че асоциациите за заспиване са най-честият причинител на влошен нощен сън. В практиката си срещаме твърде много родители, които са изцяло фокусирани върху това да оправят режима, за да спрат буденията нощем. Играят с интервалите и продължителността на дремките, местят времето за вечерно лягане и всичко изглежда безрезултатно. Режимът е важен, но не е всесилен, затова, ако вече сте направили всичко възможно по него, си задайте следния въпрос:


„Какво търси бебето ми по време на събуждане, за да заспи отново?“

Отговорът ще ви покаже коя е асоциацията за заспиване на детето ви. А може и да са няколко, както по-често се случва.


Нека дадем пример с дете, което има няколко асоциации – биберон, носене и мляко. Първите будения минават само с подаване на биберон. На следващите биберонът вече не действа и е необходимо вземане на ръце, а след това и то не работи и родителят трябва да даде шише с мляко, за да може детето да заспи отново.


Всички тези намеси очевидно помагат за момента, но само временно и по-точно само до следващото събуждане, когато трябва отново да се включим с някакво действие. Затова можем уверено да кажем, че те колкото помагат, толкова и пречат, защото


те са ПРИЧИНАТА детето ви да се буди!

Нека го повторим, защото е важно: това, което привидно помага при събуждане е това, което пречи на детето ви да спи добре.


Когато детето ви свикне да заспива по определен начин, когато се събуди през нощта (рутинното будене се случва на всички и е нормално), ще се почувства объркано, защо е в леглото си в тъмна и тиха стая, като последният му спомен е как е в ръцете ви и го люлеете. Инстинктивната реакция е да се разплаче, за да се върнете и да го приспите отново. Звучи логично, нали?



будене нощем плач трудно приспиване будуване нощно хранене консултант по сън консултант по детски сън самостоятелно заспиване режим на сън режим бебе  приспиване на ръце

Решението обикновено се намира в постигането на самостоятелно заспиване. То ще помогне на бебето ви да подновява съня си и само по време на рутинните събуждания нощем.





Ако се колебаете как да подходите, запазете опознавателно обаждане, за да обсъдим заедно най-подходящото решение за вас. Залагаме на внимателни и плавни методи, които работят.


Регресии на съня


Регресиите на съня са периоди на засилено развитие, при които свързаните с израстването промени рефлектират временно върху съня. Регресиите, които най-често засягат бебето са тези в четвърти, осми и дванадесети месец. Можете да видите повече за регресиите на съня ТУК.


Това, което е важно да отбележим е, че регресиите минават по-леко и дори незабележимо при деца със стабилни навици за сън. Ако бебето ви не може да заспива самостоятелно или има неподходящ за възрастта режим, шансът нощите да се превърнат в кошмар е много по-висок. Когато регреситя минава по-тежко, сме склонни да предлагаме още повече помощ при приспиването, което завишава риска да направим списъка с нежелани навици още по-богат.


Независимо каква е причината за нощни събуждания, няма пречка тя да бъде адресирана. Отдавна отмина времето на примирение с недоспиването. Не, не е нормално бебето и малкото дете да се будат десетки пъти на нощ, независимо че все ще се намери някой да посъвества „Ще търпиш. Не се става лесно майка.“ А и недоспиването на мама не остава само. Когато и бебето не се наспива добре, то губи един от ключовите и важни предпоставки за добро развитие, имунитет и общо здравословно състояние – сънят.


Към консултации по детски сън - ТУК.

8994 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички
bottom of page