top of page

Сънят при боледуване


грип хрема настинка температура нурофен панадол хексалгин кашлица самостоятелмно заспиване боледуване бебе вирус плач трудно заспиване заспиване на ръце вземане на спалнята режим  будене

Децата боледуват – факт! И тези моменти обикновено поднасят най-трудните изпитания за родителите.


Независиммо дали става въпрос за лека настинка, грип, вирусна инфекция или летен вирус, сънят почти винаги е засегнат. Дори запушеното носле може да стане повод за множество събуждания, а какво можем да кажем за високата температура и други „екстри“, които съпътстват боледуването на бебето и малкото дете.


Ако сме работили по навиците за сън на детето, съвсем нормално е да се притесняваме как разболяването ще се отрази на постигнатото, още повече че именно сънят е от важните фактори за бързо възстановяване и ако го загубим напълно в този период, това е още едно затруднение, с което трябва да се справим.


Ето нашите професионални съвети, отразени през призмата на личния ни опит като родители.


Правило 1

Правим каквото е необходимо


Банално е да го казваме – здравето е на първо място, но не е ли точно така? Ако мъничето се чувства зле и честото даване на вода, гушкането, чистенето на нослето и хладните компреси помагат, то тогава ги подсигуряваме, дори това да означава една безсънна нощ. Все пак имайте предвид, че някои деца спят стабилно дори когато са болни и ако вашето дете е от тях, не го будете, освен ако няма наистина важна причина (като например даване на лекарство).


Не се притеснявайте за навиците – няколко нощи заспиване на ръце или във вашето легло няма да се отразят толкова пагубно. Също така не мислете прекалено много и за режима – часовете загубен сън ще бъдат веднага наваксани щом мъничето се почувства по-добре. Тук е важно да отбележим, че ако детето ви системно си набавя достатъчно количество качествен сън, няколко нощи будуване ще преминат много по-леко и ще бъдат компенсирани по-скоро сравнено с децата с хронична преумора.



грип хрема настинка температура нурофен панадол хексалгин кашлица самостоятелмно заспиване боледуване бебе вирус плач трудно заспиване заспиване на ръце вземане на спалнята режим  будене

Правило 2

Не правим повече от това, което е необходимо


Хубаво е, когато оказваме допълнителна помощ за приспиване по време на боледуване, да се замислим дали наистина помагаме на детето. Нека ви дадем един пример. Ако детето ви е свикнало да спи в леглото си, първият ви импулс след като разберете, че е болно, вероятно ще е да го вземете на спалнята при вас. Опитът ни обаче показва, че това може да добави още един дискомфорт към списъка, защото не стига, че детето се чувства по-зле от обикновено, но и обичайното му място за сън е променено, а всички знаем, че децата не обичат промени в навиците си. В тази ситуация бихме препоръчали да осигурите близост, за да следите състоянието на детето – съседно легло или дори матрак на пода – но да запазите комфорта на собственото му пространство за сън. Това е просто пример, но може да се отнесе към всяка друга ситуация, в която от притеснение започваме хаотично да предлагаме варианти за приспиване, с които детето не е свикнало.


А ако все пак нещо помага – връщаме се на Правило 1 – Правим каквото е необходимо.

Правило 3

Връщаме се към обичайното при първа възможност


Една от най-честите грешки, които родителите допускат е, че след подобряване на състоянието на детето, пропускат благоприятния момент да се върнат към ежедневния ритъм. Умората, притесненията и финалното облекчение изиграват своята роля, но действителността показва, че закъснението от едва няколко дни е достатъчно новите нежелани навици да останат за постоянно. Ако приспиването на ръце е била единствената възможност по време на обилна хрема, това не означава, че детето ви вече не може да заспива легнало само няколко дни по-късно, затова колкото по-бързо се върнете към предишния начин на приспиване, толкова по-лесно ще е за мъничето да се справи. С всеки следващ ден ще му става по-трудно, а не искаме това, нали?



грип хрема настинка температура нурофен панадол хексалгин кашлица самостоятелмно заспиване боледуване бебе вирус плач трудно заспиване заспиване на ръце вземане на спалнята режим  будене

И още един бонус съвет. По време на боледуването съсредоточаваме цялата си енергия към детето и неговото оздравяване. Използваме повода да ви напомним да се погрижите и за себе си при първа възможност, за да възстановите силите си и да бъдете пълноценни за детето си, когато неприятните емоции отминат. И се борете за съня, защото той е важен както за детето, така и за вас. Напомняме какви са ползите от качественото наспиване и вредите от липсата му, а в дългосрочен план пожелаваме да сте здрави и да не се налага да се връщате към съветите по-горе 😊


А ако почувствате нужда да вкарате нещата със съня обратно в релси, запазете час за безплатно опознавателно обаждане ТУК. Заедно ще намерим най-подходящото решение за вас.


424 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички
bottom of page