top of page

Как да кажем довиждане на биберона

Актуализирано: 6.03.2022 г.


сън бебе сън новородено консултации по детски сън трудно приспиване дълго приспиване плач при заспиване консултации по детски сън консултант по сън консултант по детски сън режим на съня регресия на съня ранно събуждане нощни събуждания будене нощем буди приложение уебинар курс нощен сън норми детска градина рутина вечерна рутина преди лягане пътуване с бебе сън в креватче самостоятелно заспиване заспива само кошара смяна на времето превъртане на часовника чувалче за сън възглавница регресии скок в растежа кърмене нощно кърмене нощно хранене страх от тъмното кошмари нощни терори неспокоен сън късно лягане смучене на палец биберон залъгалка изправяне в леглото носене на ръце по корем

Преди да продължа по същество, нека ви кажа – не съм против залъгалката.


Коя майка би била? Биберонът неведнъж спасява положението още преди бебето да се разстрои в най-неподходящия момент. Може да му се спи и да е раздразнително; или току що да е чукнало главата докато се учи да се изправя; или е трябвало да измъкнете от ръката му парче солета взета от земята и точно преди да започне тръшкането биберонът като с вълшебство оправя нещата.


Залъгалките имат и други предимства освен в борбата с тръшкането. Според Американската академия по педиатрия биберонът може да намали риска от SIDS най-вероятно заради това, че затруднява бебето да зарови лице в меки постелки докато спи. Въпреки, че препоръките на Академията се отнасят за деца под 1 година, ако вашето бебе все още не я е навършило, не означава, че този текст няма да е полезен и за вас. Просто се уверете, че правилно вземате предвид предимствата и недостатъците на това да оставите залъгалката в миналото.


Ето фактите от гледната ми точка на експерт по съня: биберонът може да се превърне в проблем що се отнася до съня. Ако едно бебе свикне да заспива със залъгалка в устата, почти винаги се стига до момента, когато започва да се буди през нощта щом го изпусне. В най-общия случай това означава, че ще трябва да извика мама, тя ще дойде, ще намери биберона и ще го върне в устата му. И така по няколко пъти на нощ.сън бебе сън новородено консултации по детски сън трудно приспиване дълго приспиване плач при заспиване консултации по детски сън консултант по сън консултант по детски сън режим на съня регресия на съня ранно събуждане нощни събуждания будене нощем буди приложение уебинар курс нощен сън норми детска градина рутина вечерна рутина преди лягане пътуване с бебе сън в креватче самостоятелно заспиване заспива само кошара смяна на времето превъртане на часовника чувалче за сън възглавница регресии скок в растежа кърмене нощно кърмене нощно хранене страх от тъмното кошмари нощни терори неспокоен сън късно лягане смучене на палец биберон залъгалка изправяне в леглото носене на ръце по корем

На първо време нека разгледаме причините защо бебето не може едновременно да заспи с биберон и да спи спокойно цяла нощ и след това ще преминем през стратегиите как да отстраните биберона, ако вече сте се решили.


Сънят и при бебетата, и при възрастните е на цикли. Много от нас са с представата, че заспиваме в началото на нощта, постепенно преминаваме към дълбок сън и след това започваме да се разбуждаме, когато сутринта наближи.

Вярно е, че преминаваме от лек към дълбок сън и после обратно, но това се случва по няколко пъти на нощ. При възрастните един цикъл на съня трае между 90 и 120 минути. При бебетата е около 50.[1]


Ако бебето ви не може да заспи вечерта без залъгалката, с почти пълна увереност можем да кажем, че то е зависимо от нея, за да заспива. Когато достигне края на един цикъл на съня, то навлиза във фаза на много лек сън или дори се събужда за кратко. В този момент бебето е все още уморено, но може да изпита затруднение да продължи да спи, защото „Хей, къде ми е биберона? Не мога да заспя без биберона!“


И ако не може да го намери или върне в устата си, ще се разстрои, защото не успява да заспи отново и ще се разплаче, за да дойде някой, който да спаси положението.


Точно това е нещото, което експертите по съня наричаме „асоциация за заспиване“. Понякога е кърменето, друг път носенето на ръце или някоя луда комбинация от няколко неща, но в крайна сметка е това, на което бебето разчита, за да заспи, но не може да си осигури само, когато се събуди през нощта.


Повече от всичко друго, тайната на спокойните нощи е точно в това: отстраняването на асоциациите за заспиване е най-важния компонент на това да научите мъничето да заспива спокойно, когато го сложите в леглото и така чак до сутринта, когато ще се събуди щастливо и отпочинало.


Ако четете това и си мислите: „Това е! Точно това се случва с моето бебе!“, може би ще искате да предприемете нещо, за да се разделите с биберона. Подготвила съм няколко съвета, които да ви помогнат да го направите възможно най-бързо и безпроблемно.


Когато се стигне до премахването на лоши навици, в най-честия случай бързата промяна е най-доброто решение. Проходилите деца възприемат света в черно и бяло и преходните моменти с оттенъци на сивото им се губят, затова съветът ми към родителите е просто да изберат ден, в който да направят промяната, да обяснят на детето и да се разделят с всички биберони вкъщи.


Децата могат да се адаптират към нови ситуации забележително бързо стига да се осигури яснота и постоянство, затова не се изкушавайте да запазите един биберон „за всеки случай“ или за моменти „на спешност“, защото ще ви е твърде лесно да се пресегнете за него, когато ви трябва бърза помощ за заспиване. Това само ще породи силно объркване у детето.


сън бебе сън новородено консултации по детски сън трудно приспиване дълго приспиване плач при заспиване консултации по детски сън консултант по сън консултант по детски сън режим на съня регресия на съня ранно събуждане нощни събуждания будене нощем буди приложение уебинар курс нощен сън норми детска градина рутина вечерна рутина преди лягане пътуване с бебе сън в креватче самостоятелно заспиване заспива само кошара смяна на времето превъртане на часовника чувалче за сън възглавница регресии скок в растежа кърмене нощно кърмене нощно хранене страх от тъмното кошмари нощни терори неспокоен сън късно лягане смучене на палец биберон залъгалка изправяне в леглото носене на ръце по корем

И така, решили сте, обяснили сте всичко на дребосъчето и сте подписали негласен договор със себе си, че няма да постъпвате половинчато и това е. Какво следва?


Сега е момента да задвижите мозъчния си механизъм и да изскочите с план. Как ще обърнете тази промяна в позитивен опит? Децата обикновено са запалени от идеята да пораснат „големи батковци или каки“, затова можете да използвате този факт. Направете всичко възможно да представите промяната като вълнуващо и позитивно събитие.


Има някои „коварни“ родителски трикове, които можете да използвате като това да разкажете за Феята на бибите, която идва да събира всички залъгалки и в замяна оставя специална изненада. Дали това е нещо, от което детето ви ще се впечатли, оставям на вас да решите.


Всякакви подобни интересни и креативни ритуали могат да помогнат за по-лесното сбогуване с биберона. Наскоро родители, с които работя помогнаха на детето си да каже чао на залъгалката като след няколкократни обяснения и подготовка за това какво ще се случи се разходиха заедно в парка и завързаха биберона на дърво, за да бъде намерен от едно бебе катеричка. Всичко премина повече от добре и само с няколко тъжни въздишки.


Едно уточнение: знам за ситуации, в които родителите молят детето да се откаже от биберона си под претекст, че трябва да го даде на новороденото или по-малкото братче или сестриче. На пръв поглед може да изглежда като добра идея, но реално може да породи чувство на недоброжелателност у детето към бебето и не се препоръчва.


И така, подготвили сте добре почвата, детето знае какво се случва и къщата е окончателно „обезбиберонена“. Сега ще трябва да се стегнете и да бъдете възможно най-дзен, защото детето ви може периодично да вдига някоя и друга вихрушка докато се приспособява към новата реалност. Това не е нещо, за което трябва да се тревожите – всички ние сме малко по-раздразнителни, когато се отказваме от стар навик и трябва да знаете, че рядко промяната минава неусетно.


Когато срещнете отпор и детето започне да губи контрол над емоциите си, съветът ми е разсейвайте и отново разсейвайте. Когато започне да мрънка за биберона, бързо превключете вниманието им към нещо различно и привлекателно. Подгответе се предварително какво може да бъде то.


Не пропускайте да признаете фрустрацията на детето, да проявите разбиране към неговите чувства и да окажете подкрепа, но не се извинявайте и не се предавайте. Не забравяйте, че вие сте авторитета и ако сте решили, че биберонът остава в миналото, така и трябва да бъде. Да върнете биберона в играта само ще подсили идеята, че плачът и мрънкането са ефективни инструменти на детето да получи каквото иска.


Няма спор, че всяко дете има своите индивидуални различия, а вие познавате детето си най-добре, затова използвайте тези насоки в комбинация с интуицията си и след няколко нощи или най-късно след седмица биберонът ще е само мил спомен и цялото ви семейство ще се наслади отново на вълшебни спокойни нощи, точно каквито трябва да бъдат.


Свалете приложението Unicorn Baby App за още практични и полезни съвети по всяко време и на една ръка разстояние.

[1] https://www.sleepfoundation.org/baby-sleep/baby-sleep-cycle

2685 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички

Comentários


bottom of page