top of page

Как да помогнем на по-голямото дете да спи по-добре?

Актуализирано: 6.03.2022 г.


сън бебе сън новородено консултации по детски сън трудно приспиване дълго приспиване плач при заспиване консултации по детски сън консултант по сън консултант по детски сън режим на съня регресия на съня ранно събуждане нощни събуждания будене нощем буди приложение уебинар курс нощен сън норми детска градина рутина вечерна рутина преди лягане пътуване с бебе сън в креватче самостоятелно заспиване заспива само кошара смяна на времето превъртане на часовника чувалче за сън възглавница регресии скок в растежа кърмене нощно кърмене нощно хранене страх от тъмното кошмари нощни терори неспокоен сън късно лягане

Когато в семейството се роди бебе, след въпроса „На кого прилича?“, приятелите и роднините задават следващия: „Спи ли?“. Сънят на бебето е широко обсъждана тема и това е чудесно, защото никога не е твърде рано да се въведат добри навици за сън. Често обаче в работата ми ме питат дали от един момент нататък не става твърде късно и коя е пределната възраст, в която може да се създадат правилните предпоставки за здравословен сън. Отговорът може да бъде само един – когато има проблем, има и решение. И най-интересното – изследванията показват, че големите деца страдат от проблеми със съня по-често отколкото предполагаме.


Точно както и при бебетата, и при големите има пряка взаимовръзка с режима на съня, темперамента, емоциите през деня, но и с други фактори, които са специфични за възрастта като например хранителните навици (все по-трудно попадащи под родителския контрол с нарастването на възрастта) и употребата на електронни устройства в близост до времето за лягане.


За пример: според изследване от 2017 (Fuller, C., Lehman, E., Hicks, S., Nivick, M.) “има ясна връзка между качеството на съня и употребата на електронни устройства преди лягане. Децата, които използват смартфон преди лягане в сравнение с тези, които не го правят, са по-склонни да изпитват умора на сутринта. Същото изследване показва връзка между употребата на електронни устройства преди лягане, влошения сън и затлъстяването при децата.


Освен върху физическото здраве, ползотворния сън при децата оказва влияние и върху поведението, академичните постижения и психичното благоденствие, затова и темата не бива да се „замита под килима“. Ето кои са основните и всепризнати насоки за спазване на хигиена на съня, които можете да следвате, за да помогнете на детето си да спи по-добре (Изочник: A Clinical Guide to Pediatric Sleep by Jodi Mindell and Judith Owens)


1. Поддържайте предвидим режим с часове за лягане и ставане всеки ден от седмицата. Късното лягане и ставане през уикендите може да разстрои режима на съня за дни напред.


2. Не допускайте детето да прекарва много време в леглото без да спи. Дългото излежаване в леглото и други дейности като например играене на игри на телефона в леглото, ще попречи на детето да свързва леглото със съня.


3. Спалнята на детето трябва да е прохладна, тиха и уютна.


4. Ако детето ви има навика постоянно да гледа часовника, обърнете часовника в обратната посока.


5. Времето преди лягане трябва да включва повторяеми рутинни действия,например миене на зъби и четене на приказка.


6. Преди лягане избягвайте стимулиращи игри и дейности като гледане на телевизия, видео игри, тренировки. Не ги допускайте и по време на нощно събуждане. Препоръчва се в стаята на детето да няма телевизор, видео игри и телефони.


7. Физическите упражнения през деня често благоприятстват съня часове по-късно.


8. Техниките за релаксация като бавното коремно дишане или това детето да си представя успокояващи сцени като например, че се намира на плажа, може да помогнат на детето ви да се отпусне.


9. Внимавайте с кофеина. Понякога се съдържа в храни и напитки, които децата обичат да консумират (газирани напитки, шоколад)


10. Ако детето ви дълго време не може да заспи и се върти в леглото, по-добре да стане и да се ангажира в тиха нестимулираща дейност (например четене) и да се върне в леглото малко по-късно. Това ще предотврати асоциирането на леглото с безсъние. Ако детето продължава да е будно след 20-30 минути, нека прекара още 20 минути извън леглото преди да опита да заспи отново.


11. Преди лягане не обсъждайте теми, които напрягат и притесняват детето. Децата, които лесно се поддават на напрежение, трябва да се насърчават да споделят преживяното по-рано през деня, а не преди сън.


12. Децата трябва да си лягат сънени, но будни. Честото заспиване на места различни от леглото формира навици, които после трудно се прекъсват.


13. Играчки за успокоение и заспиване често са в помощ на деца, които имат нужда да почувстват сигурност, когато родителят не е до тях. Опитайте да предложите на детето кукла, играчка или одеялце, когато гушкате и успокоявате детето – това ще му помогне да свикне с тях.


14. Когато проверявате детето си нощем, проверката трябва да е кратка и „скучна“. Целта е да уверите детето, че сте наблизо и всичко е наред, но без да го стимулирате за игра и закачки.


15. Ако на детето никога не му се спи в обичайното време за лягане, можете временно да опитате да отложите часа за лягане с 30 минутни интервали докато детето покаже, че му се спи, така че да успее да заспи по-бързо, когато вече е в леглото. В следващите вечери започнете постепенно да връщате времето за лягане към обичайния час.


16. Водете си дневник на съня на детето с времето прекарано в нощен и дневен сън и активности – това ще ви позволи да видите взаимовръзките и да коригирате проблемните области, ако сънят се влоши.

971 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички

Comments


bottom of page