top of page
Newborn Baby

Ако се буди нощем или твърде рано...

потърсете причината в:

- режима

- начина на заспиване

- Вашите действия при събуждане през нощта

Ето по-подробно.

Причини и какво може да се направи?

РЕЖИМ

Ако режимът не е оптимален, т.е. детето е преуморено или недостатъчно уморено, това може да доведе до влошаване на качеството на съня. Например при преумора повечето деца изпитват затруднения да останат в дълбок сън, което може да доведе до многократни събуждания във време, когато се предполага да си набавят полезния и възстановителен сън, от който се нуждаят.

НАЧИН НА ЗАСПИВАНЕ

Ако приспиваме детето с повече или по-малко помощ, то си създава така наречената асоциация за заспиване. Асоциацията за заспиване понякога се превръща в единствения начин, по който детето умее да заспива. Например някои деца могат да заспиват само чрез хранене (докато се кърмят или пият мляко) или на ръце. В такива случаи естествената реакция при събуждане нощем, е да потърсят същата или подобна помощ от родителя. Всички ние се будим през нощта - това е съвсем нормално - но при добре развита самостоятелност, успяваме да заспим отново без да събудим и другите вкъщи, за да ни помогнат. Същото се случва и при децата - след като ги приучим на самостоятелност, те се чувстват комфортно да я упражняват и през нощта.

КАКВО ПРАВИМ НОЩЕМ, ЗА ДА ПРИСПИМ ДЕТЕТО

Понякога дори при идеален режим и пълна самостоятелност на заспиването, детето може да продължи да се буди и да търси намеса. Това е така, защото някои деца изграждат асоциация само за през нощта. Например детето заспива самостоятелно в леглото, но продължава да се буди за чести хранения, по време на които се унася, дълго след като възрастта му предполага да са отпаднали.

Това, което правим, за намаляване и премахване на нощните събуждания, е да подсигурим всички необходими условия за това. В плановете за сън, които изготвяме, предоставяме богата информация за индивидуалния режим, рутината, обстановката в стаята и други. Разбира се, планираме и приучаване към самостоятелност чрез плавни и внимателни стъпки, които са съобразени с детето и семейството.

За да разгледате опциите за консултация, натиснете бутона по-долу. И бъдете сигурни - ще бъдем до Вас с цялата си подкрепа и компетентност, за да се уверим, че ще извървите този път по възможно най-добрия начин!

bottom of page