Регресия на съня в 8-мия месец

Актуализирано: 6.03

сън бебе сън новородено консултации по детски сън трудно приспиване дълго приспиване плач при заспиване консултации по детски сън консултант по сън консултант по детски сън режим на съня регресия на съня ранно събуждане нощни събуждания будене нощем буди приложение уебинар курс нощен сън норми детска градина рутина вечерна рутина преди лягане пътуване с бебе сън в креватче самостоятелно заспиване заспива само кошара смяна на времето превъртане на часовника чувалче за сън възглавница регресии скок в растежа кърмене нощно кърмене нощно хранене страх от тъмното кошмари нощни терори неспокоен сън късно лягане смучене на палец биберон залъгалка изправяне в леглото носене на ръце по корем тревожност от раздяла играчка за гушкане регресия в четвърти месец метод Трейси Хог Фербер Пантли харви карп повиване

Да, има такова нещо като регресия на съня и тя може да се случва периодично през първите годинки от живота на бебето. Ще я забележите – обикновено качеството на съня се влошава рязко, количеството намалява. „Най-легитимната“ регресия на съня (и най-печално известната) е тази в четвъртия месец и има защо – тогава циклите на сън на бебето се променят активно, т.е. тогава причината наистина се корени в самия сън.


Има обаче и други, които по-скоро са в следствие на различни развитийни промени у детето, които дават своето отражение и върху съня. Днес ще си говорим за тази в осмия месец. Преди да възкликнете „Не и още една регресия, моля“, ще ви успокоя, че всъщност няма нищо страшно и ще ви кажа защо: това е един нормален етап от развитието на вашето бебе и стига да знаете какво можете да очаквате и направите, той скоро ще остане само спомен.


Регресията, която наричаме регресия в 8 месец, реално се случва между 7 и 10 месец и като всяка друга, нарушава качеството на съня. Типични за нея са затрудненото заспиване и продължителните събуждания през нощта - в три през нощта бебето може да изглежда така сякаш се е наспало прекрасно и няма намерение да затвори очи дори и за минута. Другата изненада, която детето може да ви поднесе, е това, че не успява да заспи по обичайния начин – ако досега е заспивало с биберон и песничка, може да ви се наложи да го кърмите докато се успокои и заспи.


Какви може да са причините?


1. Бебето ви просто… се развива. Двигателно и емоционално. Типична за тази възраст е все по-засилената мобилност, а това е вълнуващо и още как! Следователно чисто поведенчески бебето ви не кипи от ентусиазъм да легне и да поспи, а в допълнение постоянното движение му пречи да се успокои и унесе. И така докато се преумори и заспиването стане драма в поне три действия.