top of page

Ползите от съня. И защо не трябва да се примиряваме с липсата му.

Актуализирано: 6.03.2022 г.


сън бебе сън новородено консултации по детски сън трудно приспиване дълго приспиване плач при заспиване консултации по детски сън консултант по сън консултант по детски сън режим на съня регресия на съня ранно събуждане нощни събуждания будене нощем буди приложение уебинар курс нощен сън норми детска градина рутина вечерна рутина преди лягане пътуване с бебе сън в креватче самостоятелно заспиване заспива само кошара смяна на времето превъртане на часовника чувалче за сън възглавница регресии скок в растежа кърмене нощно кърмене нощно хранене страх от тъмното кошмари нощни терори неспокоен сън късно лягане смучене на палец биберон залъгалка изправяне в леглото носене на ръце по корем тревожност от раздяла играчка за гушкане регресия в четвърти месец метод Трейси Хог Фербер Пантли харви карп повиване имунитет развитие

Сънят винаги е бил и вероятно ще продължи да бъде загадъчен. От еволюционна гледна точка той изглежда като нещо, което би трябвало да сме изоставили преди хиляди години. Самият факт, че изпадаме в подобно на безсъзнание състояние през една трета от денонощието всеки ден и това ни е правило уязвими за всякакви ужасяващи опасности, които са ни дебнели в ранните дни на човечеството, ме кара да се чудя как сме оцелели като вид до днес.


Но от друга страна това показва, че каквато и функция да изпълнява съня за нас, то тя очевидно е съществена за нашето здраве и благополучие. Ако не беше, тези хора, които се нуждаят от малко сън щяха да застанат на върха на генетичната стълбичка много отдавна, а останалите, които спят по много щяха да бъдат… изядени, например 😊


До ден днешен учените не са успели да ни кажат точно по каква причина спим, но определено има консенсус между изследователите (и майките на бебета и малки деца), че качествения и достатъчно продължителен сън е полезен по не един начин.


На всички ни е известно, че имаме проблеми с концентрацията и възприемането на нова информация, когато не сме се наспали. Това обаче е част от цялата картинка. Всъщност една трета, ако трябва да сме точни. Ученето и запаметяването имат три функции: възприемане, консолидация и възпроизвеждане. Или казано по-просто, трябва да получите информацията, да я запаметите и най-накрая да можете да достигнете до нея, когато ви потрябва.


Възприемането и възпроизвеждането могат да се случат само, когато сме будни. Консолидацията обаче „протича по време на сън чрез укрепване на невронните връзки, които формират нашите спомени. Изследванията показват, че адекватното количество сън всеки ден е много важно за ученето и паметта."(1)


Затова, дори да успеете да се фокусирате върху ученето и да възприемете информацията, без сън тази информация няма да се съхрани правилно и когато се опитате да си я спомните, ще придобиете празното изражение. Нали се сещате – това, което съпругът ви прави, когато му кажете да споделя чувствата си по-често. Да, точно това.


Твърдо вярвам, че ученето на нови неща трябва да е цел през целия живот, но веднъж щом завършим училище, ученето до голяма степен става въпрос на избор. За вашите деца обаче, ученето е тяхно основно задължение в първите 18-20 години от живота им, затова като се има предвид колко много информация трябва да съхранят, важността на добрия сън не може да бъде преувеличена.сън бебе сън новородено консултации по детски сън трудно приспиване дълго приспиване плач при заспиване консултации по детски сън консултант по сън консултант по детски сън режим на съня регресия на съня ранно събуждане нощни събуждания будене нощем буди приложение уебинар курс нощен сън норми детска градина рутина вечерна рутина преди лягане пътуване с бебе сън в креватче самостоятелно заспиване заспива само кошара смяна на времето превъртане на часовника чувалче за сън възглавница регресии скок в растежа кърмене нощно кърмене нощно хранене страх от тъмното кошмари нощни терори неспокоен сън късно лягане смучене на палец биберон залъгалка изправяне в леглото носене на ръце по корем тревожност от раздяла играчка за гушкане регресия в четвърти месец метод Трейси Хог Фербер Пантли харви карп повиване имунитет развитие

Всеизвестно е, че когато не сме се наспали ставаме по-раздразнителни и избухливи. Изследване на Университета в Пенсилвания показва, че изследваните лица, които са били лишени от сън дори само частично, са докладвали чувства на стрес, гняв, тъга и умствено изтощение.(2)


Това не е някаква новост. Но защо се случва това и то точно във връзка със съня? Защо не преживяваме същото, например, когато изпием няколко чаши вино? Защо безсънието не ни кара да обясняваме на хората, че ги уважаваме и след това да попеем караоке?


И това остава мистерия, но учените смятат, че лишаването от сън стимулира дейност в амигдалата. Това е малката с форма на бадем частица в мозъка ни, която отговаря за чувства като гняв и страх. Тези подсилени чувства могат да доведат до общо усещане за стрес и враждебност към околните, което може би е част от причината да си изпуснете нервите пред съседката, когато дойде за пореден път да се оплаче от шума, който децата вдигат.


Можем да видим как достатъчното количество сън е от съществено значение за ученето и емоционалното благополучие, но какво да кажем за някои по-осезаеми ползи? Е, ако изключим храненето и дишането, едва ли ще можете да посочите нещо с повече ползи за здравето и оцеляването, отколкото съня.


Сънят обслужва всички аспекти на нашето тяло по един или друг начин: на молекулно ниво, енергийния баланс, интелектуалната функция, бдителността и настроението“, казва д-р Мерил Митлер, експерт по сън и невролог от Националният институт по здраве, САЩ. „Сънят засяга почти всяка тъкан в телата ни“. При хората, които редовно спят по 7-9 часа има по-малка вероятност да страдат от затлъстяване, високо кръвно налягане, удар, инфекции, депресия, диабет, възпаления, сърдечни болести. Те също отчитат по-високо удовлетворение от сексуалния си живот, по-добро представяне в работа и по-малко болнични от хората, които спят по-малко от 7 часа (3).


Затова няма спор, че сънят е част от здравословния и щастлив начин на живот. Но сънят страда, когато бебето се роди, нали? Разбирането е, че щом сте довели нов живот на този свят от вас се очаква да жертвате съня си за няколко години, може би шест или седем максимум, за да можете да отговорите на нуждите на бебето, които по някаква странна причина, се проявяват по средата на нощта.


Свалете приложението Unicorn Baby App за още практични и полезни съвети по всяко време и на една ръка разстояние. Неслучайно имаме цял раздел, посветен на сънят и здравето.


сън бебе сън новородено консултации по детски сън трудно приспиване дълго приспиване плач при заспиване консултации по детски сън консултант по сън консултант по детски сън режим на съня регресия на съня ранно събуждане нощни събуждания будене нощем буди приложение уебинар курс нощен сън норми детска градина рутина вечерна рутина преди лягане пътуване с бебе сън в креватче самостоятелно заспиване заспива само кошара смяна на времето превъртане на часовника чувалче за сън възглавница регресии скок в растежа кърмене нощно кърмене нощно хранене страх от тъмното кошмари нощни терори неспокоен сън късно лягане смучене на палец биберон залъгалка изправяне в леглото носене на ръце по корем тревожност от раздяла играчка за гушкане регресия в четвърти месец метод Трейси Хог Фербер Пантли харви карп повиване имунитет развитие

Това, според нас, е най-зловредния мит относно родителството, който трябва да бъде изпратен в ъгъла. Ето защо: вашето бебе се нуждае от сън дори повече от вас. Може да изглежда сякаш малкото му телце не върши нищо докато лежи отпуснато, но всъщност кипи усилена дейност зад кулисите. Секретират се хормоните на растежа, за да помогнат на бебето да расте, произвеждат се цитокини, които имат пряка връзка с имунитета; всички видове чудотворни, сложни системи работят по полагане на основите на растежа и развитието на вашето бебе и те ще продължат да го правят през юношеството, при условие че им се даде тази възможност.


Природата си върши тежката работа. Единственото, което се иска от вашия мъник е да затвори очи и да поспи.

Това е моята експертна област и по време на работа се сблъксвам с МНОГО хора, които казват на новите родители, че бебетата просто не спят добре и че е в реда на нещата малките да ги будят по седем-осем пъти на нощ. Истината е, че те нямат представа за какво говорят. Съветът им не е просто погрешен, а вреден. Да кажеш на някого да приеме проблемите със съня на детето си като част от опита на родител, означава да му попречиш да адресира проблема, а последствията за детето и цялото семейство са значителни. Не защото родителите са мързеливи и обичат да спят до късно. А защото те и най-вече децата имат нуждата от качествен сън по причините изброени по-горе.

И ако бебето ви се буди седем-осем пъти на нощ, за да го поносите на ръце докато заспи отново, това не е просто още нещо от категорията „не е лесно да си майка“. Става въпрос за бебе, което не може да спи, а това пречи на неговото естествено развитие. И не е по-различно от всеки друг физически дискомфорт, за който иначе бихте потърсили съвет от специалист. Затова, ако някой ви каже да потърпите, просто (най-вероятно несъзнателно) ви дава много лош съвет.

Затова се обръщам към всяка майка – не се примирявайте с идеята, че сънят е лукс, от който можете да се лишите в продължение на няколко години. Ако бебето ви не може да спи – направете нещо. Не е егоистично, не е нереалистично. Сънят е необходимост.


Източници:

1 Division of Sleep Medicine at Harvard Medical School, healthysleep.med.harvard.edu/ healthy/matters/benefits-of-sleep/learning-memory, 18.12.2007

2 Sleep. 04.1997;20(4):267-77. Cumulative sleepiness, mood disturbance, and psychomotor vigilance performance decrements during a week of sleep restricted to 4-5 hours per night. Dinges DF1, Pack F, Williams K, Gillen KA, Powell JW, Ott GE, Aptowicz C, Pack AI.

3 National Sleep Foundation, 2008 Sleep in America Poll, Summary of Findings, sleepfoundation.org/sites/default/files/2008%20POLL%20SOF.PDF

510 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички

Comments


bottom of page