Търсене

Смученето на палеца: проблем ли е и как да отучим детето от навика?


Как да се справим със смученето на палеца в няколко стъпки ?


Факт. Детето ви е открило, че да смуче палеца си е по-хубаво дори от любимата плюшена панда и мекото одеалце. Смуче си палеца докато заспива, гледа детски или е изплашено. И може би досега това не е било кой знае какъв проблем тъй като го е правило само за минутки, когато се успокоява, но започвате да си мислите, че е време да прекъснете този навик.

От една страна е разумно решение, но от друга трябва да знаете, че общоизвестните опасности от смученето на палеца не винаги са базирани на факти. Ето някои от най-често срещаните заблуди:


Митовете


1. Детето ми ще си смуче палеца докато стане на 12!


Не е задължително. Статистиките показват, че по-малко от 9% от децата, които си смучат палеца продължават да го правят след петгодишна възраст, а по-голямата част прекъсват навика на възраст между 2 и 4 години. И повечето от тези деца, които все още си смучат палеца на 5 ще спрат да го правят, когато започнат да принадлежат към групи от връстници и не искат да са единственото дете в градината с палец в уста докато госпожата чете приказки.


2. Това ще съсипе зъбките му


Това може да се случи, но най-вече когато детето вече има постоянните си зъби, т.е. между шестата и осмата година. При по-големи деца хроничното смучене на палец може да започне да изменя формата на устната кухина, но за щастие голяма част от децата отдавна ще са прекъснали навика си до тогава.


3. Използва го като „патерица“ за успокоение


Действително малките деца, които откриват палеца си, го използват за успокоение, но това не значи, че няма да усвоят и други механизми за справяне със стреса и безпокойството.


4. По-добре биберон


Много родители ми казват, че по-скоро биха дали биберон на детето, защото после могат да го махнат. Но от опит мога да кажа, че премахването на биберона по-късно не може да гарантира това, че детето може отново да го замести с палеца. Освен това повечето родители се сблъскват със сериозно препятствие при махането на биберона, каквото не са очаквали първоначално. Ако биберонът е асоциация за заспиване на детето и то го използва за успокоение, задачата се оказва повече от сложна и много родители допускат ползването на биберона много по-дълго от това, което са предвиждали.


Така че, след като отстраним тези страхове от пътя, остава избора, при който няма правилно и грешно, а само предпочитанията на родителите. Както с всичко друго свързано с родителството и възпитанието на децата, има различни формули, които работят еднакво добре. Ако твърдо сте решили, че смученето на палеца трябва да приключи, ето няколко начина как да помогнете на детето си да се откаже окончателно. Тези съвети са приложими при деца от 3 години нагоре.

Ключът към разрешаването на проблема със смученето на палеца е в това да стигнете до същината на причината защо го прави. Всяко дете е различно – някои си смучат палеца само при заспиване, други само когато се разстроят, а трети при всяка удобна възможност! Във всеки от тези случаи говорим за навик и както знаем, навиците са трудни за прекъсване. Едно от ефективните оръжия е системата от награди. Предлагането на награда срещу „несмучене“ на палец понякога е цялото насърчение, от което едно дете се нуждае.


Но преди това е от съществена важност да откриете ЗАЩО и КОГА детето си смуче палеца.

Стъпка 1. През първата една седмица дръжте под ръка лист и химикалка (или удобно приложение на телефона) и си отбелязвайте всеки път, когато видите детето си с палец в уста. В края на седмицата прегледайте записките си и вижте дали има някакви закономерности. Смуче ли си палеца около 4 следобед, когато е времето за кратко детско филмче? Или си смуче палеца около други деца, защото се срамува?

Стъпка 2. Разберете с какво помага палеца. Например, ако забележите, че всеки път, когато се удари налапва палеца, изводът е, че това му помага да преодолее болката. Ако забележите, че палецът влиза в употреба, когато гледа детско, то значи смученето му е необходимо, когато се „отнесе“.

Стъпка 3. Напомняйте и разсейвайте: Сега, когато вече знаете за какво го използва, можете да предложите нещо в замяна на палеца. Например, ако се спъне и удари, побързайте да се намесите с дълга прегръдка и бързо разсейване под формата на игра или любима играчка.

Стъпка 4. Таблица с награди в края на всеки ден без смучене на палец може да е от помощ като например стикери на любими герои или дребна играчка. Освен това ако наградата се дава непосредствено след желаното поведение, толкова по-добре работи. Ако детето е достатъчно голямо, че да споделя, насърчете го да ви казва всеки път, когато изпита нужда да си засмуче палеца и го похвалете, че не го прави.
Палче по време на сън: Времето за лягане се оказва най-предпочитания момент за смучене на палец, затова трябва да потърсите алтернатива, която да е също толкова успокояваща. Лепенка на палеца или тънка ръкавица ще напомнят на детето за поставените цели още щом се опита да сложи палеца в устата си. Можете да вземете на детето нова играчка за гушкане от подходяща материя, в която детето може да търка палеца си вместо да го смуче.

Напомняйте си, че навиците са трудни за прекъсване и са необходими време и усърдие. Не смятам, че мъмренето и наказанията работят успешно, когато се опитвате да се справите с навик. Децата се впускат лесно в игрите за надмощие и едва ли искате да поемате в тази посока.


Ако детето е достатъчно голямо, можете да седнете заедно и да му разкажете вашата история за навик, който сте успели да преборите (например пиенето на кафе или гризането на нокти) и да се обосновете, защо трябва да прекрати смученето на палеца. Ако намерите начин да отнесете ползите към детето, а не толкова да акцентирате върху вашите изисквания, това ще помогне. За пример – ако се тревожите за зъбите му, можете да му кажете колко ще е страхотно да има най-хубавата усмивка на великденската снимка в детската градина. Въ