Търсене

Синдром на внезапна детска смърт (SIDS)


Синдромът на внезапна детска смърт се отнася до внезапната, неочаквана и необяснима смърт на здраво бебе.


Според данни на Американската академия по педиатрия, SIDS е причина за смъртта около 3400 бебета годишно в САЩ/ Синдромът има по-голяма честота при бебета под шестмесечна възраст и засяга малко по-често момчетата.


SIDS обикновено възниква докато бебето спи, макар да има регистрирани случаи и при бебета в будно състояние.


Темата е трудна за обсъждане, но и също толкова важна, защото родителите могат да намалят риска от SIDS като спазват препоръките за безопасност на съня на бебето.

Вижте още: Препоръки за безопасност на съня на бебето

Пълен текст на Американската академия по педиатрия тук


От какво се причинява Синдрома на внезапна детска смърт (SIDS)?


Точната причина за SIDS е неизвестна, но се смята, че тя е комбинация от няколко фактора.


Експертите смятат, че SIDS се случва на конкретен етап от развитието на бебето и засяга бебета, които са уязвими към някои фактори от заобикалящата среда.


Тази уязвимост може да е в следствие от преждевременно раждане или ниско тегло при раждане, или други причини, които все още не са напълно изяснени.


Факторите на средата могат да включват цигарен дим, оплитане в завивки, леки заболявания или блокиране на дихателните пътища. Също така се намира връзка между съвместното спане (съвместен сън с бебето на легло, диван или стол) и SIDS.


Смята се, че при нещастни случаи в следствие на синдрома на внезапна детска смърт, има зависимост между събитието и това как бебетата отговарят на споменатите стресови стимули от средата и как регулират сърдечния си ритъм, дишане и температура.


Въпреки че точните причини за SIDS не са напълно изяснени, има какво да направим за намаляването на риска.


Добри практики:

  • Винаги поставяйте бебето по гръб за сън

  • Поставяйте бебето в позиция така, че крачетата да докосват долния край на кошарката, а главичката да е отдалечена от горния край

  • Използвайте чувалче за сън, а не завивки. Въпреки че не се препоръчва, ако решите да използвате завивка, ръчичките трябва да останат отгоре и завивката· да не покрива бебето по-високо от гърдите.

  • Споделяйте стая, но не и легло, в първите шест месеца.

  • Използвайте твърд и плосък матрак в добро състояние.

  • Кърмете бебето, ако имате тази възможност.


Никога НЕ:


  • пушете по време на бременност и не позволявайте друг да пуши в стаята при бебето, както и докато сте бременни.

  • спете на легло, диван или кресло с бебето

  • споделяйте легло с бебето, ако вие или партньора ви пушите, вземате наркотици или тежки лекарства, или сте пили алкохол.

  • допускайте на бебето да му е твърде горещо или студено – температура между 20 и 23 градуса е идеална за сън. Винаги съобразявайте дрешките за сън с температурата в стаята.


182 преглеждания0 коментари

Последни публикации

Виж всички