Търсене

Регресия на съня в 8-мия месец

Да, има такова нещо като регресия на съня и тя може да се случва периодично през първите годинки от живота на бебето. Ще я забележите – обикновено качеството на съня се влошава рязко, количеството намалява. „Най-легитимната“ регресия на съня (и най-печално известната) е тази в четвъртия месец и има защо – тогава циклите на сън на бебето се променят активно, т.е. тогава причината наистина се корени в самия сън.


Има обаче и други, които по-скоро са в следствие на различни развитийни промени у детето, които дават своето отражение и върху съня. Днес ще си говорим за тази в осмия месец. Преди да възкликнете „Не и още една регресия, моля“, ще ви успокоя, че всъщност няма нищо страшно и ще ви кажа защо: това е един нормален етап от развитието на вашето бебе и стига да знаете какво можете да очаквате и направите, той скоро ще остане само спомен.


Регресията, която наричаме регресия в 8 месец, реално се случва между 7 и 10 месец и като всяка друга, нарушава качеството на съня. Типични за нея са затрудненото заспиване и продължителните събуждания през нощта - в три през нощта бебето може да изглежда така сякаш се е наспало прекрасно и няма намерение да затвори очи дори и за минута. Другата изненада, която детето може да ви поднесе, е това, че не успява да заспи по обичайния начин – ако досега е заспивало с биберон и песничка, може да ви се наложи да го кърмите докато се успокои и заспи.


Какви може да са причините?


1. Бебето ви просто… се развива. Двигателно и емоционално. Типична за тази възраст е все по-засилената мобилност, а това е вълнуващо и още как! Следователно чисто поведенчески бебето ви не кипи от ентусиазъм да легне и да поспи, а в допълнение постоянното движение му пречи да се успокои и унесе. И така докато се преумори и заспиването стане драма в поне три действия.


Също така, по това време се появяват и първите признаци на тревожност от раздяла с родителя, най-често майката, а поставянето в креватчето за сън се тълкува точно като раздяла. Същото се отнася и до нощното събуждане, когато бебето отчита липсата на родителя, особено в случаите, когато сте го приспали с помощ (люлеене, носене, кърмене и т.н.) и това е последното, което си спомня от преди да заспи.2. Преход към 2 дремки. Около 7-8 месечна възраст децата постепенно отхвърлят нуждата от трета дрямка през деня, а това автоматично означава по-продължителни интервали на бодърстване и по-преуморени бебета в края на деня. Вижте повече за прехода към две дремки и как да се справите най-добре с него.


3. Зъбки. Растежът на зъбки причинява физически дискомфорт и това се отразява на съня.

Какво можете да направите?


- През деня осигурете движение на бебето. Помагайте му да се обръща, сяда, изправя. Всички тези практики ще доведат до приятна физическа умора и по-малка нужда от въртене и изправяне в леглото, когато е време за сън.


- Направете прехода към 2 дремки, ако всички признаци, че му е време, са налице.


- Предлагайте локално облекчение за болката от никнещи зъбки (гелчета или нещо студено за гризкане)


- Осигурете повече гушкане и успокоение около времето за лягане, но внимавайте да не въведете нови навици за приспиване. Регресията ще отмине, но те навиците ще останат трайно и могат да влошат съня на детето ви занапред.

- След преминаването на регресията се фокусирайте върху въвеждането на здравословни навици за сън – те винаги са предпоставка за по-лесно преминаване през периодите на регресиите. Ако имате нужда от подкрепа в тази насока, запазете безплатен опознавателен разговор с Unicorn Baby.

1806 преглеждания0 коментари