Търсене

Преход на бебето към споделяне на стая с по-голямо дете


Много семейства намират за необходимо или полезно децата им да споделят стая. Общата стая за сън създава прекрасни спомени, да не говорим, че знаейки, че не са сами, децата се чувстват доста по-комфортно.

И все пак това е голяма промяна и в зависимост от възрастта на децата може да ви отправи някои предизвикателства в началото.

Няма идеален момент, в който да направите промяната. Ако сега учите някое от децата си да заспива самостоятелно, ви препоръчвам да изчакате докато и двете деца могат да спят добре и без съществени събуждания през нощта.

Ето няколко допълнителни насоки за това как да направите прехода възможно най-лесен.

· Подредете стаята така, че леглото на по-голямото дете да е в дъното на стаята, а на бебето близо до вратата. По този начин ще имате по-лесен достъп до бебето през нощта в часовете за хранене например.· В зависимост от възрастта на децата и техните режими, разминаването на часовете за лягане може да е от помощ. Режимът на бебето би следвало да е с по-ранни часове, тъй като бебетата имат нагласата да се будят по-рано сутрин (освен ако по-голямото дете вече не се е отказало от следобедната дрямка). При всички положения бебето би трябвало да заспива по-бързо вечер и това ще ви остави повече време за приказки и гушкане с по-голямото дете.


· Планирайте начина, по който ще се отзовавате на нуждите на бебето през нощта, но внимавайте да не попаднете в капана да се появявате в детската стая при всеки звук, страхувайки се бебето да не събуди по-голямото дете. Предварително обсъдете с голямото дете, че е много вероятно през нощта да има шумове от бебето или от вас самите, когато влизате в стаята. След като са наясно с това, много деца просто продължават да спят въпреки шума.


· Бърза проверка на по-голямото дете по време на влизанията ви заради бебето е добра идея. Особено, ако си лежи спокойно и се старае да продължи съня си (похвалете го за положените усилия).


· В повечето случаи на децата им отнема време, за да свикнат да спят в една стая – поне седмица или дори повече. Може да очаквате завишено вълнение, смущения в съня или голямото дете да „проверява“ бебето в креватчето. След като усещането за новост и вълнението преминат, всичко отново ще си дойде на мястото.

175 преглеждания0 коментари

Последни публикации

Виж всички