Търсене

Как недоспиването влияе на връзката ви?Защо става така, че когато не си се наспал, всички са толкова ужасни?


Случвало ви се е, нали? Имате една нощ, в която изобщо не сте спали добре и на следващия ден хората шофират, сякаш са били лоботомизирани;стоят пред вас, тананикат и размишляват за поръчката си в кафенето и ви задават същия глупав въпрос по време на работа, на който вече сте отговорили половин дузина пъти. Сериозно, вселената ли просто се майтапи с вас? Или някъде има скрита камера и група садистични шегаджии в YouTube, които сеят кретени по пътя ви?


Едва ли…


Не казваме, че не е възможно, но по-вероятното обяснение е, че липсата на сън ви прави неспособни да реагирате рационално на разочароващи ситуации. Проучване от Университета на Аризона показва, че хората, които са били лишени от сън за период от 55 часа, са имали:

• склонност да обвиняват другите за проблемите си

• нежелание да смекчат конфликтна ситуация като поемат отговорност или вина

• склонност към агресия

• по-малка склонност към поведение, което улеснява ефективното социално взаимодействие


Знаем, че това не е новина, която ще ви хвърли в потрес и изненада, но я споменаваме неслучайно. Нека си представим, че вие и вашият партньор сте гордите родители на ново бебе. Несъмнено сте благословени и безкрайно щастливи, но нека не говорим със заобикалки: едно бебе е огромна отговорност и изисква от родителите си да вземат средно по един милион решения на ден.

(смятането не ни е силната черта, но трябва да са поне един милион)


И за всяко решение, което трябва да се вземе, вие и вашият партньор трябва да постигнете някакво съгласие, че това е правилното.

  • В колко часа трябва да го сложим да спи?

  • Какво правим, когато започне да плаче?

  • Ще се кърми ли?

  • Ще може ли?

Това са въпроси, които трябва да бъдат обсъдени и след това преговорени, ако нещата не вървят гладко, и при това едва три от безкрайния брой избори, които ще трябва направите само през първите няколко седмици с бебето у дома. И всеки от тях представлява възможност за разногласия.


Вие и вашият партньор сигурно имате чудесен метод за разрешаване на спорове и може би вече сте се съгласили по много от тези въпроси, преди дори да забременеете, но както всеки родител знае, всички тези решения могат да бъдат преразгледани, когато нещата започват да излизат от релсите.


И така, ето ви тук, изправени пред всички тези решения, които трябва да бъдат одобрени от вас и партньора ви, разочаровани сте, защото нещата не вървят гладко отначало и на всичкото отгоре, способността ви да общувате един с друг по рационален и цивилизован начин е сериозно компрометирана.


Двама души, които трябва да вземат едни от най-важните решения в живота си в момент, когато са склонни да се обвиняват взаимно, да се гневят и играят нечестно или отказват да поемат вина. Кошмарно, нали?


На всичкото отгоре,


хората, които не си доспиват са по-малко склонни да демонстрират признателност към партньора си и повече склонни да се чувстват неоценени,

твърди Ейми Гордън, доктор по социална психология в UC Berkeley.И сякаш това не стига, а и недостатъчния сън намалява либидото, което означава, че няма да правите секс толкова често, а някои двойки дори и изобщо. Някои от родителите, с които работим, са споделяли за нарушен сексуален живот след принудата един от тях да спи на дивана или до бебето, а в моментите, когато им се отдаде възможност да за заедно, са твърде уморени, за друго освен за сън.


Повечето от двойките преминават през този етап от живота си без връзката им да бъде засегната и в никакъв случай не твърдим, че недоспиването означава край на връзката ви. Безсънните нощи не са причина за развод, но и не помагат особено, нали?


Бебетата са приказни, нали? Съвсем сериозно! Какво може да се сравни с тези първи месеци, когато стоите двамата с партньора ви над креватчето и се радвате на безценния нов живот, който сте създали? Това е най-романтичното преживяване, което можем да си представим и период от живота ви, който трябва да се изживее пълноценно.


А това не е лесно да се направи, ако вие и партньора ви постоянно се карате в битката с ежедневието и липсата на сън. Има толкова много причини да превърнете съня на мъничето в приоритет, когато става въпрос за неговото здраве и развитие, но здравословният егоизъм позволява да помислите и за себе си, партньора и връзката си. В крайна сметка, един от ценните за децата подаръци е този да виждат родителите си щастливи, задружни и привързани.Затова преди да започнете тежки разговори или следващия спор, обсъдете възможността да помогнете на бебчето и всички вкъщи да се наспиват. След като сънят се върне обратно, можете на свежа глава да обсъдите всичко важно и да вземете правилните решения заедно.А добрият сън е нещо, което гарантирано ще оцените, обещаваме ви.


Kahn-Greene, E. T., Lipizzi, E. L., Conrad, A. K., Kamimori, G. H., & Killgore, W. (2006). Sleep deprivation adversely affects interpersonal responses to frustration. Personality and Individual Differences, 41(8), 1433-1443. https://doi.org/10.1016/j.paid.2006.06.002