Търсене

Как да кажем довиждане на биберона


Преди да продължа по същество, нека ви кажа – не съм против залъгалката.


Коя майка би била? Биберонът неведнъж спасява положението още преди бебето да се разстрои в най-неподходящия момент. Може да му се спи и да е раздразнително; или току що да е чукнало главата докато се учи да се изправя; или е трябвало да измъкнете от ръката му парче солета взета от земята и точно преди да започне тръшкането биберонът като с вълшебство оправя нещата.


Залъгалките имат и други предимства освен в борбата с тръшкането. Според Американската академия по педиатрия биберонът може да намали риска от SIDS най-вероятно заради това, че затруднява бебето да зарови лице в меки постелки докато спи. Въпреки, че препоръките на Академията се отнасят за деца под 1 година, ако вашето бебе все още не я е навършило, не означава, че този текст няма да е полезен и за вас. Просто се уверете, че правилно вземате предвид предимствата и недостатъците на това да оставите залъгалката в миналото.


Ето фактите от гледната ми точка на експерт по съня: биберонът може да се превърне в проблем що се отнася до съня. Ако едно бебе свикне да заспива със залъгалка в устата, почти винаги се стига до момента, когато започва да се буди през нощта щом го изпусне. В най-общия случай това означава, че ще трябва да извика мама, тя ще дойде, ще намери биберона и ще го върне в устата му. И така по няколко пъти на нощ.На първо време нека разгледаме причините защо бебето не може едновременно да заспи с биберон и да спи спокойно цяла нощ и след това ще преминем през стратегиите как да отстраните биберона, ако вече сте се решили.


Сънят и при бебетата, и при възрастните е на цикли. Много от нас са с представата, че заспиваме в началото на нощта, постепенно преминаваме към дълбок сън и след това започваме да се разбуждаме, когато сутринта наближи.

Вярно е, че преминаваме от лек към дълбок сън и после обратно, но това се случва по няколко пъти на нощ. При възрастните един цикъл на съня трае между 90 и 120 минути. При бебетата е около 50.[1]


Ако бебето ви не може да заспи вечерта без залъгалката, с почти пълна увереност можем да кажем, че то е зависимо от нея, за да заспива. Когато достигне края на един цикъл на съня, то навлиза във фаза на много лек сън или дори се събужда за кратко. В този момент бебето е все още уморено, но може да изпита затруднение да продължи да спи, защото „Хей, къде ми е биберона? Не мога да заспя без биберона!“


И ако не може да го намери или върне в устата си, ще се разстрои, защото не успява да заспи отново и ще се разплаче, за да дойде някой, който да спаси положението.


Точно това е нещото, което експертите по съня наричаме „асоциация за заспиване“. Понякога е кърменето, друг път носенето на ръце или някоя луда комбинация от няколко неща, но в крайна сметка е това, на което бебето разчита, за да заспи, но не може да си осигури само, когато се събуди през нощта.


Повече от всичко друго, тайната на спокойните нощи е точно в това: отстраняването на асоциациите за заспиване е най-важния компонент на това да научите мъничето да заспива спокойно, когато го сложите в леглото и така чак до сутринта, когато ще се събуди щастливо и отпочинало.


Ако четете това и си мислите: „Това е! Точно това се случва с моето бебе!“, може би ще искате да предприемете нещо, за да се разделите с биберона. Подготвила съм няколко съвета, които да ви помогнат да го направите възможно най-бързо и безпроблемно.


Когато се стигне до премахването на лоши навици, в най-честия случай бързата промяна е най-доброто решение. Проходилите деца възприемат света в черно и бяло и преходните моменти с оттенъци на сивото им се губят, затова съветът ми към родителите е просто да изберат ден, в който да направят промяната, да обяснят на детето и да се разделят с всички биберони вкъщи.


Децата могат да се адаптират към нови ситуации забележително бързо стига да се осигури яснота и постоянство, затова не се изкушавайте да запазите един биберон „за всеки случай“ или за моменти „на спешност“, защото ще ви е твърде лесно да се пресегнете за него, когато ви трябва бърза помощ за заспиване. Това само ще породи силно объркване у детето.


И така, решили сте, обяснили сте всичко на дребосъчето и сте подписали негласен договор със себе си, че няма да постъпвате половинчато и това е. Какво следва?


Сега е момента да задвижите мозъчния си механизъм и да изскочите с план. Как ще обърнете тази промяна в позитивен опит? Децата обикновено са запалени от идеята да пораснат „големи батковци или каки“, затова можете да използвате този факт. Направете всичко възможно да представите промяната като вълнуващо и позитивно събитие.


Има някои „коварни“ родителски трикове, които можете да използвате като това да разкажете за Феята на бибите, която идва да събира всички залъгалки и в замяна оставя специална изненада. Дали това е нещо, от което детето ви ще се впечатли, оставям на вас да решите.


Всякакви подобни интересни и креативни ритуали могат да помогнат за по-лесното сбогуване с биберона. Наскоро родители, с които работя помогнаха на детето си да каже чао на залъгалката като след няколкократни обяснения и подготовка за това какво ще се случи се разходиха заедно в парка и завързаха биберона на дърво, за да бъде намерен от едно бебе катеричка. Всичко премина повече от добре и само с няколко тъжни въздишки.


Едно уточнение: знам за ситуации, в които родителите молят детето да се откаже от биберона си под претекст, че трябва да го даде на новороденото или по-малкото братче или сестриче. На пръв поглед може да изглежда като добра идея, но реално може да породи чувство на недоброжелателност у детето към бебето и не се препоръчва.


И така, подготвили сте добре почвата, детето знае какво се случва и къщата е окончателно „обезбиберонена“. Сега ще трябва да се стегнете и да бъдете възможно най-дзен, защото детето ви може периодично да вдига някоя и друга вихрушка докато се приспособява към новата реалност. Това не е нещо, за което трябва да се тревожите – всички ние сме малко по-раздразнителни, когато се отказваме от стар навик и трябва да знаете, че рядко промяната минава неусетно.


Когато срещнете отпор и детето започне да губи контрол над емоциите си, съветът ми е разсейвайте и отново разсейвайте. Когато започне да мрънка за биберона, бързо превключете вниманието им към нещо различно и привлекателно. Подгответе се предварително какво може да бъде то.


Не пропускайте да признаете фрустрацията на детето, да проявите разбиране към неговите чувства и да окажете подкрепа, но не се извинявайте и не се предавайте. Не забравяйте, че вие сте авторитета и ако сте решили, че биберонът остава в миналото, така и трябва да бъде. Да върнете биберона в играта само ще подсили идеята, че плачът и мрънкането са ефективни инструменти на детето да получи каквото иска.


Няма спор, че всяко дете има своите индивидуални различия, а вие познавате детето си най-добре, затова използвайте тези насоки в комбинация с интуицията си и след няколко нощи или най-късно след седмица биберонът ще е само мил спомен и цялото ви семейство ще се наслади отново на вълшебни спокойни нощи, точно каквито трябва да бъдат.

[1] https://www.sleepfoundation.org/baby-sleep/baby-sleep-cycle

482 преглеждания0 коментари

Последни публикации

Виж всички