Търсене

Какво трябва да знам за консултациите и тренировките по сън?

Актуализирано: 26 окт 2020Ако детето ви има проблем със съня, независимо дали със заспиването или с чести събуждания, най-вероятно сте търсили решение. Обичайните източници на информация са интернет, специализираната литература и, разбира се, приятелите.


Консултациите и тренировките по сън са нещо сравнително ново в България, въпреки че в световен мащаб стотици хиляди семейства се възползват от възможността да върнат съня в семействата си по изпитан и ефективен начин.

В тази статия ще се постарая да предоставя отговор на въпросите, които често ми задават и основна информация за това какво са тренировките по сън и какво може да очаквате.


Как една консултация може да помогне на детето ми да спи по-добре?


Много родители си представят, че по време на консултацията ще получат списък от изпитани съвети, които ще трябва да последват самостоятелно и да положат нужното усърдие, за да се получи. Истината е, че готова рецепта няма, иначе онези съвети от интернет отдавна щяха да са проработили.


Консултирането и тренировките не са еднократно събитие, а процес, който трае между две и три седмици (или повече, ако изберете по-плавен подход) и отчита индивидуалните особености на детето и ритъма на живот в семейството. Освен детайлната консултация, родителите получават персонализиран план за следване и продължителна подкрепа от страна на консултанта. По този начин те са улеснени в задачата да покажат постоянство, защото са уверени, че постъпват правилно на всяка стъпка.


Защо бебето ми не може да заспива и спи спокойно?


Няма готов отговор на този въпрос, но в най-общия случай бебетата получават смущения в съня, когато разчитат на някакво външно условие, за да заспят. Това може да е любимия биберон, люшкането, присъствието на родителя и (в чести случаи) кърменето. Докато тези средства за приспиване са чудесни за успокоение при новородените, след четвъртия месец на детето могат да породят множество проблеми със съня, обикновено свързани с липсата на умение за самостоятелно заспиване.


Разбира се, причините може да са комплексни и препоръката ми е винаги да търсите съвет от лекуващия лекар на детето, за да изключите физиологична причина и чак тогава да потърсите консултант, с който да работите върху създаването на умения.Колко бързо ще постигнем резултат?


Резултатите зависят от няколко фактора: темперамента на детето, подходът, който ще изберем, досегашните практики за откликване на сигналите на детето и постоянството, което родителите ще вложат в процеса на работа. Оптималният план за работа е така създаден, че ако третото условие е максимално изпълнено и родителите са усърдни и последователни в следването на плана, резултатите са налице до приключването на двуседмичния тренинг. Болшинството от бебетата постигат самостоятелно заспиване и по-консолидиран нощен сън още в първите две до пет нощи и в останалия период се работи за затвърждаване на навиците.


Методът включва ли т.нар. cry-it-out или с други думи да оставим детето да плаче?


В началото на нашата съвместна работа заедно ще изберем подхода, който ще следваме. Това, което ще взема предвид е темперамента на детето, вашият родителски стил и темпото, с което предпочитате да се движите към промяна. Ще обсъдим стъпките предварително и планът, който ще разработя ще бъде в съответствие на вашата степен на комфорт, за да можете да се ангажирате с него и да го следвате. Ако вероятността детето да плаче ви смущава, ще обсъдим начините как да я сведем до минимум. Плавната промяна, която би се случила по-неусетно за детето, е препоръчителна.

Все пак имайте предвид, че всички ние имаме своите навици и привички и не се чувстваме комфортно, когато някой ни отнеме възможността да се придържаме към тях. Сънят заема огромна част от живота на бебето, а тренировките внасят значителна промяна в условията, в които детето е свикнало да заспива. Затова можем и да очакваме доза протест от негова страна. Можем да изберем по-плавни методи, които свеждат до минимум негодуванието, но трябва да сте готови да работите по тях продължителен период от време. Ако обстоятелствата го позволяват и предпочитате да заложите на по-ефективен подход, който макар и с трудно начало само две седмици по-късно ще остави безсънните нощи в миналото, ще ви подкрепя в това решение. Това, в което може да сте сигурни е, че методите ми не включват детето да бъде оставено само за продължително време и без да му се предложи утеха. Независимо от начина, по който ще подходим, Вашата задача като родители ще бъде да осигурите комфорт и успокоение на детето и да го насочвате със системни действия докато то само разработи своята собствена стратегия за самостоятелно заспиване. Ще бъда до вас през цялото време и ще можете да разчитате на моята подкрепа.

893 преглеждания0 коментари