Търсене

Играчката за гушкане - добра идея?

Актуализирано: 18 окт 2020

Ако четете този текст докато детето се унася и междувременно ръката ви (тази, която не държи телефона) бавно изтръпва, защото държите ръчичката му в полуклек над кошарата, може би е време да вземете играчка за гушкане. Не за вас, а за детето.

Как играчката за гушкане може да помогне?

Играчката може да действа успокояващо и да вдъхва чувство за безопасност. Тя може да е „приятелчето“, което помага в трудни моменти като никнене на зъбки, страх от раздяла, връщането на работа на мама и др. Също така играчката за гушкане може да се превърне в преходен обект, т.е. предмет, който да помогне на детето, когато преминава през развитие към самостоятелност.

Много родители, които планират промяна в навиците за сън на децата като например консултации и тренировки по сън, харесват идеята да предложат играчка за гушкане.

Кога можете да дадете играчка за гушкане?

Според препоръките на Американската академия по педиатрия бебето трябва да спи в празно креватче до навършването на 1 година. Някои родители се чувстват комфортно да предложат играчка в леглото на бебето и по-рано при положение, че то се е научило лесно да се завърта, сяда и координира достатъчно движенията си, за да махне нещо от лицето си.


Ако предложите играчката в ранна възраст (около годинката), има по-голяма вероятност детето да свикне бързо с нея.

Как да изберете играчка?

Следвайте знаците, които бебето дава, за да изберете играчка, която ще му се хареса. И по-точно какво прави докато заспива – гали си бузките, сгушва си лицето, иска да държи нещо с ръце, или да мачка нещо мекичко (ушите си, например 😊). Изберете играчка с форма и от материали, които ще наподобяват тези усещания.Освен това, играчката трябва да:

· е подходяща за възрастта

· не е твърде голяма (да не може да покрие главата на бебето)

· не издава шум (дрънкане, музика, шумолене)

· няма твърди части

· няма части, които могат да бъдат откъснати и погълнати


Най-подходящият модел е играчка тип "кърпичка".

Как да въведете играчката за гушкане?

Нека играчката мирише на мама 😊

За тази цел можете вие да спите с играчката една нощ или да я поносите под блузата си (хайде, сигурна съм, че майчинството ви е карало да правите и по-щури неща, за които после не разказвате). Успокояващият аромат на мама ще помогне бебето да се привърже по-бързо.

Осигурете „дубльор“

Ако бебето ви покаже, че започва да приема играчката, може да поискате да закупите още една-две от същия модел, за да можете да я перете и замествате незабелязано. Сменяйте играчките често, за да се износват по сходен начин и за да можете да ги почиствате редовно.

Предлагайте играчката само за сън

Ако не искате играчката за гушкане да се превърне просто в поредната играчка, ограничете ползването й само за заспиване и сън и нека не напуска креватчето. По този начин детето ви ще я свързва с правилната дейност. Ако се налага да поспи в колата, количката или на чуждо място, играчката ще помогне за по-спокойно заспиване.

Проявете търпение и постоянство

Може да отнеме известно време преди бебето да си хареса играчката при заспиване. Не спирайте да я предлагате поне 2 седмици. Имайте предвид, че въпреки усилията, някои бебета просто не се привързват към играчки и това също е съвсем в реда на нещата. Ако и при вас стане така, не се притеснявайте – бебето ви ще открие своят начин да заспива спокойно.

Ако освен играчката искате да внесете и други промени по навиците за сън на детето ви, можете да запазите час за безплатен опознавателен разговор тук.

354 преглеждания0 коментари

Последни публикации

Виж всички